General Čermak preuzeo Tankerkomerc s kojim je dobio i Marinu Zadar

Photo: Google Street View

ZADAR – Zadarski Tankerkomerc objavio je u ponedjeljak na Zagrebačkoj burzi kako je za tvrtku Crodux Derivati dva (CDD) u vlasništvu Ivana Čermaka nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje te kompanije.

Crodux Derivati dva je 19. siječnja 2018. godine držao 7.889 dionica Tankerkomerca koje čine 23,08 posto temeljnog kapitala, a istog dana je na burzi kupio dodatne dionice koje čine 10,87 posto. Ukupno je time CDD došao do vlasništva nad 33,95 posto dionica zadarske tvrtke.

Država preko Kapitalnog fonda ima 10,8 posto dionica, a dvadesetak posto drže pojedinačni dioničari.

Od Tankerkomerca je Čermakova tvrtka prije nekoliko godina unajmila terminal u Gaženici, kada su krenule glasine da ih zanima preuzimanje.

Tankerkomerc je u sporu s državom oko Marine Zadar, koju koriste od 1982. Iako je država još 2014. raspisala natječaj za tu koncesiju, Tankerkomerc ga pokušava osporiti.

Marinu Zadar upisali su u temeljni kapital zbog čega su ušli u spor s državom koji su izgubili jer je Trgovački sud presudio da je moraju vratiti državi jer je riječ o pomorskom dobru od nacionalnog interesa,