Još jedno stopiranje gradnje Pelješkog mosta – Austrijanci i Talijani osporavaju izbor kineskih graditelja

KOMARNA – Kako neslužbeno doznaje Novi list u pitanju je žalba na procjenu kvalitete garancije talijansko-turske ponude za gradnju mosta i sve to dodatno komplicira proceduru odabira graditelja.

Astaldi je također platio 100.000 kuna predviđene naknade za podnošenje žalbe te sada predstoji procjena Državne komisije o prihvaćanju ili odbacivanju žalbenog postupka.

Domaći graditelji pelješkog mosta odavno su u Irskoj

Izgledno je kako će se paralelno odvijati dva žalbena postupka, kao i da će Državna komisija zatražiti očitovanje Hrvatskih cesta kao naručitelja postupka javne nabave. Talijansko-turski konzorcij za gradnju Pelješkog mosta ponudio je cijenu od 2,55 milijardi kuna, Strabag 2,62 milijardi kuna, a kineska tvrtka cijenu od 2,08 milijardi kuna bez PDV-a.

Neslužbeno se procjenjuje kako će biti potrebno najmanje nekoliko mjeseci do donošenja odluke Državne komisije na obje podnesene žalbe.

Hoće li taj Pelješki?

Podsjetimo, dan prije austrijska tvrtka Strabag žalila se na odluku Hrvatskih cesta da Pelješki most gradi kineski konzorcij.

Iz tvrtke koja je bila jedna od tri ponuđača na natječaju za izvođača radova optužuju tvrku China Road and Bridge Corporation da je koristila dampinške cijene te da su zbog velikog interesa Narodne Republike Kine da uđe na tržište Europske unije primali državne potpore, što Austrijanci ocjenjuju protivno pravnoj stečevini Europske unije.

Novi list