ZADARSKO PODRUČJE: Boravak na otvorenom diljem obale

Photo: Igor Narandžić

U ovoj kolumni navest ću neke lokacije za boravak na otvorenom. Počet ću sa sjeverom Dalmacije. Neka mi oproste ljubitelji Kvarnera, to područje je tek u istraživanju stoga bih to ostavio za neku buduću priliku.

Igor Narandžić

Ninska laguna,  Ninski zaljev

Kao dominantnu točku sjevera Dalmacije uzeo bih područje gradića Nina, uz koje me vežu mnoge uspomene.

Nin – Grad ni na moru ni na pijesku. Ako to područje niste posjetili do sad, usmjerite svu pažnju na to da ga stavite u plan putovanja. Malo ima takvih fantastičnih mjesta kao što je područje Nina, možda sam dosad samo u nekoliko navrata naletio na nešto slično – pritom mi na pamet pada delta Neretve, južni dio Mljeta te sjeverni dio Pelješca. Vrlo posebna mjesta.

O samom gradu Ninu neću vam govoriti; puno je toga već napisano o njemu, o njegovoj prošlosti, zidinama, crkvama, ljepoti. Ja ću vam govoriti o njegovom položaju i njegovoj okolici, o stvarima koje pod otvorenim nebom imaju neprocjenjivu vrijednost.

Geografski položaj grada Nina u odnosu na njegovu okolicu je vrlo zanimljiv; on je smješten na otočiću, u laguni koju zatvara pješčana sprud s istoka. Istočno od lagune nalazi se ogromni ninski zaljev ispunjen naravno, ninskim morem. Ogroman je to zaljev kojeg karakterizira izrazita plitkost te nedostatak kamenja i stijena. Sada imate predodžbu cijelog tog područja koju možete svesti na jednu riječ: pijesak. Zaljev ima oblik slova U te se otvara u pravcu sjevera, između dva fantastična otoka; Vira i Paga. Morske struje nisu toliko jake zbog pličine, pijeska i geografski gotovo ravnog platoa ninskog zaljeva, nasuprot kojeg se uzdiže velebni Velebit. Kakav pejzaž.

Nin – Photo: Boris Kačan

Obale tog ninskog zaljeva nama su naročito zanimljive, pogotovo zapadna i istočna obala koje nude neke od najljepših lokacija za boravak na otvorenome što se tiče priobalja (ako izuzmemo otoke o kojima će biti govora u idućim kolumnama).

U  slučaju mjesta koja omeđuju ninsko more, konkretno, to izgleda ovako –  na zapadnoj strani, počevši od sjevera imamo; otok Vir, Privlaka, Sabunike, Nin, Ždrijac, na istočnoj strani; Mulo –Vrsi te na dnu zaljeva gdje se sve spaja u jednu centralnu točku; Zukve, turističko naselje.

Hrpa lokacija za kvalitetno noćenje i boravak na otvorenome.

Pošto je prirodni reljef učinio svoje, sa svih pozicija uokolo zaljeva puca pogled naširoko stoga ako se tu odlučite za paljenje vatre – budite obazrivi, vatreni odsjaj vidjet će se na čitavom području.

Vir – Otok koji sa sjeverozapadne strane zatvara  ninski zaljev nudi nekoliko odličnih lokacija za boravak na otvorenome. Naime, civilizacija je zauzela istok i jug otoka, dok su zapadna i sjeverna obala relativno prazne, pune malih kamenito-pješčanih uvala do kojih se relativno jednostavno može doći autom ili ako dolazite autobusom na otok, pješke od grada Vira, centralnog i jedinog mjesta na otoku. Zapadna obala otoka nudi svjetionik kraj kojega se može noćiti; zidić uokolo svjetionika dobra je zaštita od vjetra, a betonirano dvorište idealno za one koji ne volje golu zemlju pod sobom.

Photo: Jurica Gašpar

Obala je tamo kamenita i prilično nezgodna za ulazak u more, no zalazak sunca i  zapadna pozicija, sve nadoknađuju. Ako produžite dalje obalom naići ćete na nekoliko uvala pogodnih za boravak i noćenje, samo nota pažnje: veprovi su pojava na otoku. Kao i divlji deponiji za koje odgovornost snose mještani, nautičari, turisti i ljudi što borave po uvalama. Na takva mjesta znaju navraćati i veprovi u potrazi za otpacima i hranom. Kada nešto namirišu, ne odustaju stoga pregledajte uvalu gdje noćite da nema u blizini kakvog smeća. Ako naiđete na što, maknite s odatle. Vjerujte mi, bit će vam mirniji san. I naravno ne unosite hranu sa sobom u šator. Nema potrebe.

Privlaka, Vir – Photo: Boris Kačan

Sjever otoka nešto je strmiji, nudi crvenu zemlju koja se urušava na male plaže no bez većeg zaklona od vjetra- Punta dura, tako je znana sjeverna točka otoka. Stoga ako želite tamo boraviti pogledajte Aladin.hr, hrvatski vjetrokaz (za one koji su se kasnije uključili, Aladin.hr nije hrvatska priča o Aladinu već jako dobar dinamički model koji prikazuje strujanje i smjer vjetra unutar 48 sati na cijelom Jadranu). Kada preko virskog mosta napustimo otok, dolazimo na područje Privlake i Sabunika ili popularno ninskih vodica. Sabunike se naslanjaju na zapadnu obalu ninskog zaljeva u fantastičnoj dužini. Ravan je to plato pun bambusovih obala i krajolika koji podsjećaju na močvarno područje (pijesak i šaš), ali sa nevjerojatnim pogledom; ravnica Sabunika još više dolazi do izražaja zbog visine Velebita sa suprotne strane zaljeva. Možete uvijek naći neko mjesto na kojem će doduše tijekom dana biti kupača, no noću, samo je vaše.

Slijedeće dobre lokacije su Ninsko blato i pješčana sprud.  To je velika količina pijeska koja sa dvije strane zatvara ulazak u ninsku lučicu ili lagunu. Pješčana sprud je široka od 50-100 metara i  u dužini preko pola kilometra. Ako volite pijesak bez ijednog kamena, noćenje na ovoj plaži bit će vam idealno. Usto imate ljekovito blato za mazanje i tuševe na plaži samo za vas;). Iza vas je plićak kojim možete doći do osvijetljenog Nina, ispred vas more i Velebit u daljini. U moru je potopljena, rimska cesta koja prati dužinu zaljeva i daje vam materijal za dodatno istraživanje. Tako blizu, a tako daleko od svega. Mali savjet; šator je dobro imati za noćenje zbog pijeska i njegove vlage te vjetra koji može banuti iznenada kao nenadani gost na pješčanu sprud.

Photo: Igor Narandžić

Južnu stranu zaljeva zaobilazimo zbog gustog vikendaškog naselja te se na obalu opet vraćamo na istočnoj strani zaljeva, koja je za razliku od zapadne pješčane, izrazito kamenita pošto dijelom i podsjeća na susjedni otok Pag.

Poluotok Jasenovo s istoimenom šumom nudi boravak i noćenje, to je oaza hlada, tišine i mira, makadamska cesta daje vam garanciju da promet tuda i nije tako čest stoga vam je uživanje zagarantirano.  Kako zaobilazimo poluotok, tako sve više napuštamo pješčane plaže i obale poprimaju kamenitiji izgled; male uvale sa plavim, dubokim morem i pogledom. Mnogi su prepoznali mogućnosti svoje djedovine u ovom pustom kraju, pa su trajno ogradili svoje privatno vlasništvo i počeli naplaćivati prolazak do uvala. Lanci su obgrlili i ovaj sjever Dalmacije. No, veliko je to područje i do nekih uvala samo se nogom može doći. Izazov tim veći. A kada nađete uvalu po svojoj mjeri, ništa vam više neće stajati na putu.

Photo: Igor Narandžić

Dakle ninsko područje je ogromno i raznoliko, skladno razmješteno uokolo zaljeva tako da se uvijek negdje nađe neki kutak zaboravljen od strane civilizacije za boravak pod otvorenim nebom.

Poziv više  za ljude dobrih navika.

Morski pozdrav!