Hrvatska udara kontru: Idu mjere protiv slovenskih ribara!

Photo: Facebok/Udruga Mare Croaticum

SAVUDRIJA/ZAGREB – Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova brzo je odgovorilo susjednoj Sloveniji na jednostranu odluku o kažnjavanju hrvatskih ribara za ribarenje u dijelu Savudrijske vale koju drže svojom.

“Hrvatska strana će zbog ovih pokušaja jednostrane provedbe kompromitirane i za Republiku Hrvatsku neprihvatljive arbitražne odluke od strane državnih vlasti Republike Slovenije, u cilju zaštite svojeg teritorija biti prisiljena odgovoriti na jednak način. Smatramo da slovenska najava ujedno predstavlja ponašanje koje nije u duhu dobrosusjedske suradnje i europskih vrijednosti te kojim se u rješavanje otvorenog pitanja granice pokušavaju uvući građani pa i ribari koji žive i rade uz tu granicu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova podsjeća da dvije države članice EU-a i NATO-a imaju odgovornost da u duhu međusobnog poštovanja otvorena pitanja rješavaju mirnim putem, bez poduzimanja jednostranih mjera, te još jednom poziva slovensku stranu na nastavak dijaloga o otvorenom graničnom pitanju”, pišu u noti iz Ministarstva vanjskh i europskih poslova.

R.I.