Pronađeno osmero preživjelih s trajekta nestalog na Tihom oceanu prije tjedan dana

Photo: Royal NZ Air Force

WELLINGTON – Osmero preživjelih spašeno je tjedan nakon što se izgubio svaki trag izgubljenom trajektu s 50 ljudi u Tihom oceanu kod Kiribatija, objavile su zračne snage Novog Zelanda.

Dva sata nakon što je stigao u područje pretraživanja, ljude je na brodu za spašavanje pronašla posada vojnog zrakoplova Orion uključenog u međunarodnu potragu za nestalnim trajektom, izjavio je zapovjednik novozelandskih zračnih snaga Darryn Webb.

– Posada im je izbacila prvu pomoć u obliku vode, hrane i radija i trenutno pokušavaju uspostaviti komunikaciju s njima – rekao je zapovjednik Webb.

Photo: Royal NZ Air Force

Kako bi spasili brodolomce, kontaktirali su najbliže plovilo – ribaricu koja se u tom trenutku nalazila 92 kilometara sjeveroistočno od plovila.

– Nastavljamo s pretraživanjem područja, nastojeći pronaći više preživjelih – kazao je  Webb.

Međuotočmi putnički trajekt, napustio je otok Nonouti 18. siječnja, uputivši se na redovnu dvodnevnu 250 kilometara dugu plovidbu u Betio, najveće naselje u glavnom gradu Kiribatija u Južnoj Tarawi. 17-metarski drveni katamaran nije stigao 20. siječnja, što je pokrenulo potragu.

Lokalne vlasti priopćile su da je putovanju prethodio popravak propelerske osovine. Brod je ima radio opremu, ali nije poznato ima li dovoljno goriva i potrepština.

D.G.