IŽIVLJAVANJE SUSJEDA: Slovenci hrvatskom ribaru poslali 14 kazni na ukupno 7 tisuća eura!

Photo: Facebok/Udruga Mare Croaticum

SAVUDRIJA – Savudrijskim ribarima počele su stizati kazne. Jedan od njih, Diego Makovac, dobio je 14 kazni. On i supruga dobili su po sedam novčanih kazni u iznosu od po 500 eura. Slovenija zahtijeva od Makovca da plati sedam tisuća eura. 

S Diegom su razgovarali novinari portala Index.hr. Potvrdio je iznos kazni koje su mu stigle danas oko 10 sati.

“Da, jutros su nam stigle kazne, meni i supruzi. Supruga je sa mnom na brodu, prijavljena i registrirana kao radnica”, rekao je ribar i dodao kako Slovenci uopće nisu ušli na njihov brod.

Diego Makovac / Photo: Facebook

Ne namjerava platiti kazne

“Slovenska policija nikad nije ušla na naš brod, popisala robu ni ništa slično. Samo su nam poslali kazne po registraciji plovila”, rekao nam je ribar.

Upitali smo ga namjerava li platiti kazne.

“Ne, ne. Evo, sad je tu načelnik policije. Proslijedili smo njemu, kako smo se i dogovorili s ministrom. Oni stoje uz nas i to je to”, odgovorio nam je Makovac.

Dodao je kako je, uz njega, kaznu u iznosu od 500 eura dobio još jedan ribar – Ecio Kocijančić.

Ponos Hrvatske

Diego Makovac je 2013. godine dobio nagradu Ponos Hrvatske za hrabro i nesebično pomaganje putnicima pri evakuaciji broda Costa Concordia koji je potonuo uz obalu talijanskog otočića Giglio. Diego je tada bio na Costi Concordiji sa suprugom i kćeri.

Diego je u čamac za spašavanje ukrcao kćer i suprugu koje su krenule na sigurno, a zatim se okrenuo i ostao na brodu kako bi pomogao u spašavnaju ljudi.

Među zadnjima je napustio brod, a njegova obitelj ga je čekala na obližnjem otočiću.

“Tolušić je već u Bruxellesu”

Predstavnik ribara, Daniel Kolec je rekao kako Diego nije jedini, nego da će i ostali ribari dobiti kazne.

“Svugdje u svijetu, kad inspekcija pregledava brod, ona ulazi na brod. Pregledava vam sve papire, gledaju vaš ulov, pregledavaju mreže. Sve živo vam gledaju i tek onda, na osnovi pregleda, moraju ustanoviti što ste vi zapravo prekršili. Ovi nisu dolazili na brodove. Izdaleka su snimali, slikali i slali kazne. Vidite tu nelogičnost. Mislim da će Europa sada skočiti jer je to što rade nelegalno. Ministar Tolušić je već gore u Bruxellesu”, kaže predstavnik ribara.

Index.hr