Foto: Jurica Gašpar

Bliži se kraj siječnja, a već se sad zna da će ovogodišnji siječanj biti jedan od najtoplijih od početka službenih meteoroloških mjerenja. Ostatak će biti će onakav kakav je bio i do sada – topao!

Ponedjeljak, utorak i srijeda donose pretežno sunčano vrijeme. Dojam će ponegdje kvariti magla i niski oblaci, ne samo u kotlinama Zagore već ponegdje na moru. Magla će biti najrasprostranjenija na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana. U ponedjeljak u utorak bit će tiho ili uz slab sjeverozapadnjak, a u srijedu će zapuhati jedva primjetan jugozapadnjak. Krajem srijede jače naoblačenje sa zapada, predviđa Rade Popadić s portala Dalmacija danas.

Jutarnje temperature zraka uz obalu i na otocima većinom od 5 do 10°C, hladnije u Zagori, mjestimice uz slab mraz.

Prve znakove promjene vremena vidjet ćemo upravo prvog dana veljače, u četvrtakPribližavanje sredozemne ciklone donijet će naoblačenje već u noći sa srijede na četvrtak. Danju će biti promjenjivo oblačno. Danju je moguća tek slaba kiša, jače naoblačenje s kišom, ponegdje i grmljavinom, očekuje nas navečer. Zapuhat će umjereno do jako jugo, navečer ponegdje i lebić. Jutro malo toplije, danju temperature bez veće promjene.

Photo: Daniel Pavlinović

U petak još u početku oblačno uz kišu, u planinama i snijeg. Krajem dana na sjeveru Dalmacije postupna stabilizacija vremena. Zapuhat će bura i tramontana koja prolazno mogu imati olujne udare. Zahladit će, najviše u Zagori.

Subota donosi pretežno sunčano vrijeme. Još ujutro umjerena bura, slabit će danju i okrenuti većinom na slab levant. Jutro i večer osjetno hladniji, najviše dnevne temperature većinom od 8 do 11°C.

Nedjelja će početi sunčano, ali se u drugom dijelu dana očekuje novo naoblačenje u novo jugo. Bit će samo malo toplije u odnosu na subotu.

U tjednu iza vrijeme će biti nestabilno. Prognostički modeli upućuju na mogućnost da će od sredine tjedna prava zima stići i u Dalmaciju, no kako prognozirani razdoblje nije blisko, za pouzdaniju prognozu morat ćemo pričekati još nekoliko dana…

Rade Popadić/Dalmacija danas