Ministarstvo pojašnjava: Ograničenja u sportskom ribolovu donesena zbog lošeg stanja priobalnih resursa

Foto: Pixabay

ZAGREB –  Prodaja „osnovne“ godišnje dozvole dozvoljena je u razdoblju od 1. prosinca do 1. ožujka, dok je prodaja posebnih godišnjih dozvola omogućena tijekom cijele godine, odgovor je Ministarstva poljoprivrede na naš upit za pojašnjenje mnogim sportskim ribolovcima zbunjujućih novih pravila. Ministarstvo dodaje kako je odluka da u „osnovnu“ športsku i rekreacijsku dozvolu budu uključeni udičarski alati, sakupljanje morskih organizama i iznimno uporaba podvodne puške, donesena zbog spoznaje o lošem stanju priobalnih resursa.

NOVI ROKOVI ZA SPORTSKI RIBOLOV – Donosimo pregled vrsta i veličina koje smijete loviti!

Zakon o morskom ribarstvu i nova pravila, a posebno ono koje nalaže da se godišnje dozvole za sportski riboov izdaju u razdoblju od 1. prosinca do 1. ožujka zbunio je priličan broj rekreativnih ribolovaca. U redakciju portala pristiglo je nekoliko upita, pa smo za pojašnjenje poslali upit na Upravu za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede. Odgovor prenosimo u cijelosti.

Photo: Pixabay

Za udičarske alate s obale dovoljna i jednodnevna dozvola

Ručni pribor, odnosno pribor koji ne uključuje ribolovni štap, rolu i osnovu nema elemente alata za lov na veliku ribu te stoga za korištenje ručnog alata bilo s plovila, bilo s obale, bez obzira na nosivost alata nije potrebno posjedovanje posebne dozvole za lov udičarskim alatima za veliku ribu.

Također je važno naglasiti da alat za veliku ribu podrazumijeva alat koji sadrži sva tri elementa (štap, rolu i osnovu – najlon ili upredenicu nosivosti od 30 lb ili više). Lov na veliku ribu je okarakteriziran kao ribolov koji se obavlja s plovila, stoga je prilikom ribolova udičarskim alatima s obale dovoljno posjedovati jednodnevnu, višednevnu ili godišnju športsku ili rekreacijsku dozvolu, kažu iz Ministarstva.

Photo: MaxPixel

Ograničenja radi obnove priobalnog ribljeg fonda

Nadalje, slijedom rezultata prikupljanja znanstvenih podataka o stanju resursa, što je obveza RH koja proizlazi iz Zajedničke ribarstvene politike, novim Zakonom o morskom ribarstvu („Narodne novine“ br. 62/17.) uveden je veći broj posebnih dozvola. Do sada je postojala isključivo posebna dozvola za ribolov stajaćim parangalom, međutim imajući u vidu loše stanje priobalnih resursa donijela se odluka da u „osnovnu“ športsku i rekreacijsku dozvolu (jednodnevna, višednevna, godišnja) budu uključeni udičarski alati, navedeni u članku 30. Zakona (odmet, kančenica, panula i kuka za lov glavonožaca uz korištenje štapa ili bez njega), sakupljanje morskih organizama i iznimno uporaba podvodne puške.

Photo: Tomo Velić

Stoga su novim Pravilnikom o športskom i rekreacijskom ribolovu, pored dosadašnje posebne dozvole za ribolov stajaćim parangalom, uvedene i sljedeće posebne dozvole: dozvola za vrše za lov ribe, dozvola za osti, dozvola za upotrebu umjetne rasvjete i dozvola za ribolov udičarskim alatima za veliku ribu.

Ovakav pristup će pozitivno utjecati na stanje ribolovnih priobalnih resursa što će u konačnici donijeti korist i svima onima koji se bave sportskim i rekreacijskim ribolovom. Dodatno, na taj način će se omogućiti prikupljanje podataka o korištenju pojedinih ribolovnih alata, jer iako športski i rekreacijski ribolovci nemaju obvezu ispunjavanja izvješća o ulovu, Republika Hrvatska dužna je Europskoj komisiji dostavljati godišnje podatke o utjecaju pojedinih ribolovnih alata na resurse, pojašnjavaju u Ministarstvu i za kraj ističu:

Prodaja „osnovne“ godišnje dozvole dozvoljena je u razdoblju od 1. prosinca do 1. ožujka, dok je prodaja posebnih godišnjih dozvola omogućena tijekom cijele godine.

D.G.