Zašto tvornica ribe ne može naći radnike? Šprajc ponudio brutalan odgovor!

Photo: Youtube Screenshot/Facebook

ROVINJ – Tvornica za preradu ribe Mirna muku muči da nađe zaposlenike. Nude im prijevoz, smještaj i hranu te plaću od 3.500 do 4.000 kuna ili oko 500 eura. Iako najavljuju i mogućnost stimulacija na plaću, nisu uspjeli zadovoljiti potrebe za 120 radnika ni preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i drugih posrednika.

– Isti posao u Irskoj može se naći za 14.000 kn ili oko 2.000 eura. S obzirom da zrakoplovna karta do Irske košta 100 do 150 eura, logično je gdje će hrvatski radnik otići raditi – komentirao je voditelj emisije RTL Direkt Zoran Šprajc, koji je u nekoliko rečenica pojasnio zašto hrvatska firma za sortiranje ribe radniku ne može isplatiti jednako kao irska.

Photo: Boris Kačan

– Zato što 10.000 kn moraju dati majci državi. Državi koja ima ministarstava više nego Amerika, državi koja ima opina i gradova više nego Velika Britanija, državi koja svojim djelatnicima isplaćuje desetke tisuća plaća koje nisu zarađene, državi koja svakog mjeseda isplaćuje stotine tisuće mirovina koje isto tako nisu zarađene. Tko to može platiti? Pa naravno samo oni koji u državi doista nešto rade; bilo da je to ova gospođa koja u Mirni razvrstava ribu, školski profesor ili kirurg koji operaciju u Zagrebu obavlja za plaću varioca u Njemačkoj. Dakako, njih troje će uskoro platiti najmanje 500 milijuna eura za eskadrilu borbenih aviona. A kad već dva desetljeća tako biraju, valjda za platiti imaju – zaključuje Zoran Šprajc.

Video komentar kolege Šprajca možete pogledati OVDJE.

D.G.