DRAMA KOD PRVIĆA: Jadrolinijin Tijat udario u teretni brod i potopio ga!

Foto: Morski.hr

PRVIĆ/VODICE – Jadrolinijin broj Tijat u srijedu na večer oko 18,20 sati sudario se s teretnim brodom ‘Plavi Jadran’  u blizini otoka Prvića kod Vodica. 

Tijat je plovio na relaciji od Šepurine do Luke, nakon čega je teretnjak dug 28 metara potonuo na dubinu od oko 20 do 25 metara, potvrdio je za ŠibenikIn lučki kapetan Robert Baljkas.

– Ne vidimo nikakva onečišćenja, ako ima curenja, za njih ne znamo za sada. Brod je diesel i još moramo utvrditi sve činjenice. Tijat je dobio zabranu plovidbe i sutra će se po danu nastaviti istraga. Mogu reći da je najvažnije da nemamo traganje na moru jer je posada spašena – kazao nam je lučki kapetan Robert Baljkas.

Na brodu Tijat nema ozljeđenih ni među posadom, ni među desetak putnika koji su iz Šepurina putovali za Šibenik. Do sudara je došlo u blizini rta sv. Frane stotinjak metara od obale.

Tijat je isplovio je iz luke Šepurine prema Prvić Luci i kad je dosegnuo punu brzinu naletio je na brod Plavi Jadran, koji je zadobio velika oštećenja i uslijed prodora mora potonuo. Tijat je pretrpio manja oštećenja te će prenoćiti na vezu u Prvić Šepurini.

– Mogu samo potvrditi da je došlo do sudara brodova kod Prvića i da nema ozlijeđenih. Istragu je preuzela Lučka kapetanija koja će utvrditi uzroke sudara – kazala je za Jutarnji list Marica Kosor, glasnogovornica šibenske policije.

Prema pričanju mještana Šepurina, navodno je Plavi Jadran bio slabo osvijetljen pa ga kormilar Tijata nije na vrijeme mogao spaziti.

Photo: Morski.hr

Inače, Tijat je najpopularniji ovdašnji brod iz Jadrolinije linije i već 60 godina plovi na ruti Šibenik – Zlarin – Prvić Luka – Prvić Šepurina – Vodice i obrnuto. Brod Plavi Jadran dug je 35 metara, u vlasništvu je Tonka Jureška s otoka Pašmana, a specijalizirao se za prijevoz građevinskog materijala i rasutog tereta po otocima.

Svjedoci javljaju kako su dva člana posade završila u moru, a Prvićani su do njih došli gliserima i izvukli iz mora.

R.I. ŠibenikInJutarnji list