Povezivanje Trsta i Kvarnera morem pitanje vremena?

Trst / Photo: Jurica Gašpar

MALI LOŠINJ – Opći cilj projekta je poboljšati pomorske i multimodalne transportne usluge između Italije i Hrvatske radi stvaranja alternative cestovnom prijevozu kroz kapitalizaciju rezultata projekta “EA SEA WAY” u cilju uspostavljanja kvalitetnijih i održivih prekograničnih veza.

U Malom Lošinju održan je radni sastanak u sklopu projekta MOSES: Maritime and MultimOdal transport services based on Ea Sea Way project” koji je odobren za financiranje iz sredstava javnog poziva za Standard+projekte u okviru INTERREG Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020.

Photo: Boris Kačan

Na sastanku je bilo govora o uspostavi pomorske sezonske linije koja će ticati luke na području Regije Friuli Venezia Giulia, Istarske županije i Primorsko-goranske županije.

Raspravljalo se o učestalosti i redu plovidbe linije te o karakteristikama broda koji bi trebao opsluživati liniju. Sudionici sastanka obišli su i luke Mali Lošinj te Susak kako bi utvrdili tehničke preduvjete za uvođenje linije.

Photo: TZ Mali Lošinj

Na sastanku su uz predstavnike Primorsko-goranske županije sudjelovali predstavnici Grada Malog Lošinja, Ministarstva turizma Hrvatske, Županijske lučke uprave Mali Lošinj te predstavnici talijanskih partnera u projektu.

Trajanje projekta MOSES je 18 mjeseci, ukupna mu je vrijednost  1.175.085,00 eura, a udio Primorsko-goranske županije iznosi 312.850,00 eura.