LUČKI KAPETAN NAKON HAVARIJE: Tijat opet vozi, za sudar kriva obojica!

PRVIĆ – Putnički brod Tijat  ponovno normalno vozi sve linije, a nakon što mu je izrečena zabrana plovidbe, sanirana je minimalna šteta nastala uslijed sudara s teretnim brodom Plavi Jadran. Hrvatski registar brodova je nakon pregleda utvrdio da Tijat može na more, doznaje ŠibenikIn od lučkog kapetana Roberta Baljkasa, a isto su potvrdili i u upravi Jadrolinije.

– Hrvatski registar brodova je po izvršenoj sanaciji broda, iako je bila minimalna šteta, obavio pregled i izdao Tijatu dopuštenje za plovidbu. Službena istraga i dalje traje, a kao što sam ranije rekao krivnja je na obojici. Očito je da se nisu pridržavali pravila za izbjegavanje sudara na moru zbog čega je došlo do nesreće. Što se tiče broda Plavi Jadran koji je uslijed nesreće potonuo, on bi narednih dana trebao biti izvađen. Kapetanija će dati nalog za uklanjanje broda i vlasnici dolaze riješiti vađenje. Riječ je o ogromnoj šteti, a s obzirom da u brodu ima tereta, iako je riječ o pijesku, vađenje trebaju obaviti stručnjaci – kazao je lučki kapetan Robert Baljkas.

Nakon nesreće u srijedu popodne za sve sudionike u pomorskom prometu izdana je ‘Security poruka’ o poziciji potonuća, da se ista zaobilazi, a tako će i ostati do uklanjanja potonulog broda.

Jučer je umjesto Tijata, otočne linije preuzeo brod Krilo Jet kojeg je Jadrolinija poslala kao zamjenu, no zbog vremenskih uvjeta, odnosno jakog juga, brod nije pristao na otoke, već se nakon kružne vožnje vratio u Šibenik što je izazvalo nezadovoljstvo putnika, a vijest se brzo proširila društvenim mrežama.

– Od danas Tijat normalno vozi, sanirana su oštećenja i izdana mu je dozvola za plovidbu. Što se tiče jučerašnjeg događaja, brod Krilo Jet nije mogao pristati radi vremenski uvjeta, dakle zbog jakog juga nije bilo omogućeno sigurno pristajanje broda i zato se vratio u luku polaska, odnosno u Šibenik – kazali su kratko u riječkoj upravi Jadrolinije.

Photo: Morski.hr

DRAMA KOD PRVIĆA: Jadrolinijin Tijat udario u teretni brod i potopio ga!

Podsjetimo, u sudaru ispred plaže sv. Frane kod Prvića u srijedu popodne nitko nije stradao, a kako je jučer izvijestilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, značajna materijalna šteta i mogućnost manjeg onečišćenja mora posljedica su pomorske nesreće u kojoj je kod Prvića nakon sudara s 37 metara dugim Jadrolinijim putničkim brodom Tijat, potonuo 30-metarski teretni brod Plavi Jadran.

U trenutku sudara na teretnom brodu nalazila su se dva člana posade, zapovjednik koji je i vlasnik broda J.J. i jedan član posade koji su skočili u more s tonućeg broda. Jednog od brodolomaca neozlijeđenog je iz mora izvukao očevidac sa sinovima, dok je drugi doplivao do obale, gdje su potom obojica zbrinuti od strane mještana.

Na putničkom brodu Tijat u trenutku nesreće bilo je 8 članova posade i 7 putnika, a službenici Lučke kapetanije Šibenik radi jakog juga zapovjedniku su naložili plovidbu do otoka Zlarina, kamo je brod samostalno otplovilo, uz dopuštenje Hrvatskog registra brodova (HRB), nakon čega su Tijatu izrekli mjeru zabrane plovidbe do okončanja očevida o uzrocima ove pomorske nesreće te dok HRB ne osnaži svjedodžbu po izvršenom pregledu broda.

ŠibenikIn