U posljedni trenutak produljena koncesija Marini Kaštela

Photo: Google karte

KAŠTEL GOMILICA – Vlada  je izmijenila Odluku o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – luke nautičkog turizma Marina Kaštela.

Marina Kaštela d.o.o. ovlaštenik je koncesije temeljem Odluke o koncesiji na pomorskom dobru od 23. prosinca 2013. godine. Ovom se Odlukom Marini Kaštela d.o.o. produžuje rok za dostavu uporabne dozvole za tri (3) mjeseca, do 01. travnja 2018. godine, izvještava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Stalni godišnji iznos koncesijske naknade koju Ovlaštenik koncesije pritom plaća iznosi cca 635 tisuća kuna, a promjenjivi 2,5% od ostvarenog prihoda na pomorskom dobru. Koncesijske se naknade usvajanjem Odluke ne mijenjaju.

Inače, do sada je društvo Marina Kaštela d.o.o. u luku nautičkog turizma uložilo oko 300 milijuna kuna, odnosno preko 40 milijuna eura. Luka trenutno raspolaže sa 440 vezova, a nastavak investicija omogućit će otvaranje novih 320 radnih mjesta, dok će po dobivanju uporabne dozvole i stavljanju luke u punu funkciju, u marini biti stalno zaposleno oko 130 ljudi. U luci je predviđeno i otvaranje 15-ak charter kompanija.

Photo: Facebook/Marina Kaštela

Koncesija spašena u zadnji čas

Problem s potpisom ministra pomorstva, prometa i veza Siniše Hajdaša Dončića gotovo je doveo do gubitka 30-godišnje koncesije na pomorskom dobru koju je kaštelanska nautička tvrtka Marina Kaštela dobila 2013. godine, piše Poslovni dnevnik.

Vlada je dala odobrenje za sklapanje dodatka koncesijskom ugovoru, kako bi se zaobišlo pravne nesuglasice među državnim institucijama, zbog kojih splitski Općinski sud kaštelanskoj tvrtki nije odobrio uknjižbu prava koncesije u zemljišnoj knjizi.

Sud je, naime, odbijenicu objasnio izostankom ovjere potpisa ministra, te klauzule kojim se daje pristanak na uknjižbu. Zbog tog problema još krajem 2015. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dostavilo je sudu očitovanje Ministarstva pravosuđa, koje je dalo potvrdu da ovjera potpisa nije potrebna, a nekoliko mjeseci kasnije, u mandatu Oreškovićeve vlade, obratilo se i splitskom DORH-u tražeći postupanje za uknjižbu koncesije.

Istaknimo kako su na ovom lučkom području-pomorskom dobru izgrađena i dva objekta javne namjene – jedriličarski sportski centar i javni zatvoreni bazen.

R.I.