VIDEO: Ubojstvo na Visu je hit u Njemačkoj – Film s hrvatskog otoka ruši rekorde!

VIS – ‘Der Kroatien Krimi’, njemački serijal filmova čija se radnja odvija u našoj zemlji, vraća se na televizijske ekrane. Nijemcima je dobro poznata Hrvatska – kako njene ljepote, povijest i arhitektura, tako i kriminal, korupcija, rast ksenofobije i neonacizma… idealna podloga za snimanje krimića kakvog voli njemačka publika. 

Na njemačkoj javnoj televiziji ARD prošlog tjedna prikazan je treći iz serije krimića iz Hrvatske. “Mord auf Vis” ili “Ubojstvo na Visu” ima i izuzetno visoku gledanost od 4,24 milijuna gledatelja! Ako je suditi po Winnetou koji i nakon 55 godina dovodi turiste na filmske lokacije, nesumnjivo će i ovaj krimić dovući njemačke „istražitelje hrvatskih tajni”. Neće zasigurno odmoći ni nastavak kino hita “Mamma Mia” koji je prošlog ljeta sniman na Visu, a već idućeg će ga gledati njemačka publika.

Sudeći prema njemačkim TV kritičarima iz berlinskog tiska, radi se o napetom filmu, s odličnom glumom i realističnim prikazom stvarne Hrvatske. Film hvale i na portalu quotenmeter.de i to jer je smješten u kako kažu, “lokalni kolorit iz tamošnje povijesti” rata i ratnih trauma, nacionalizama i ustaša…

Photo: Youtube/Screenshot

Film počinje ubojstvom trgovca antikvitetima koji je došao na Vis zbog kupnje nestale kovanice iz tzv NDH. Hrvatski neonacisti koji se nazivaju ustašama predmete iz ere Ante Pavelića drže relikvijama i za njih su vrlo vrijedne. U međuvremenu se događa još jedno ubojstvo, ovaj put kolekcionara istih političkih uvjerenja. Iako gledatelji od početka znaju da je ubojica mjesni policijski zapovjednik Jure Poković, ne znaju njegov motiv. Rasplet će kroz trajanje filma otkriti policijska inspektorica iz Splita i strastvena navijačica Hajduka, Branka Marić koja je ujedno i glavna junakinja serije kriminalističkih filmova iz Hrvatske.

Nakon prikazivanja na televiziji, film je javno objavljen na internetu, pa ukoliko Vam je znanje njemačkog jezika izvrsno ili barem dobro, pogledajte o čemu se radi.

D.G.