Međunarodna konferencija ,,Podvodna kulturna baština u Europi danas“

ZADAR – Povodom obilježavanja Europske godine kulturne baštine Međunarodni centar za podvodnu arheologiju (UNESCO-ov centar II. kategorije) organizirat će međunarodnu konferenciju posvećenu podvodnoj kulturnoj baštine Europske unije i ostatka Europe pod nazivom ,,Podvodna kulturna baština u Europi danas“ u Zadru 25. i 26. listopada 2018. godine.

Glavni ciljevi Europske godine kulturne baštine koji najbolje odgovaraju konceptu ove Konferencije jesu promicanje održivog kulturnog turizma, razvijanje kvalitetnih standarda za zahvate u povijesnom okruženju i na lokacijama baštine te borba protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima i upravljanje prijetnjama kojima je izložena kulturna baština, izvijestilo je Ministarstvo kulture.

Photo: Filipe Castro TAMU / Wikimedia

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju organizirat će dvodnevnu stručnu konferenciju:

–          sastanak stručnjaka bit će posvećen podvodnoj kulturnoj baštini i ronilačkom povijesnom turizmu; očekuje se dolazak deset govornika i dvadeset stručnjaka arheologa, povjesničara, profesionalnih ronilaca iz EU i istočne Europe;
–          međunarodna konferencija bit će posvećena pitanjima implementacije UNESCO-ove Konvencije o zaštiti podvodne baštine u Europi; određeni zakoni na nacionalnoj i međunarodnoj razini ne bave se sveobuhvatnom zaštitom podvodne kulturne baštine te su iz tog razloga jako važna iskustva zemalja koja primjenjuju UNESCO-ovu Konvenciju; očekuje se dolazak predstavnika ministarstava kulture deset zemalja članica EU-a.

Cilj je Konferencije identificiranje ključnih aktualnih izazova i pitanja, analiza mogućnosti njihova rješavanja te poticanje na daljnje istraživanje bogate i raznovrsne kulturne baštine Europe, podsjećaju iz Ministarstva kulture.

R.I.