Obitelj koju prati pomorska nesreća – Nakon potapanja Plavog Jadrana, ostali bez ičega

Photo: Jaksim

PRVIĆ – Nastavlja se istraga oko pomorske nesreće kod otoka Prvića, u kojoj je Jadrolinijin brod Tijat pramcem udario po sredini motorni teretni brod ‘Plavi Jadran’ uslijed je čega je ‘teretnjak’ za nekoliko minuta potonuo. U petak u ranim satima svoje izjave u Lučkoj kapetaniji Šibenik potpisali su brodolomci – zapovjednik ‘Plavog Jadrana’ Nikola Jureško i njegov mlađi brat Andrija, koje su iz mora spasili braća Ante i Mario Vlahov te članovi posade ‘Tijata’, piše Jutarnji list.

– Braća Jureško samo su potpisali izjavu, koju su dali u srijedu navečer odmah nakon pomorske nesreće. Normalno, da vam ne mogu otkrivati detalje te njihove izjave, jer je službena istraga u tijeku. Mogu reći, da su oba brata u teško psihičkom stanju jer su izgubili brod koji je bio njihova egzistencija. Oni su očajni i proživljavaju nakon svega teške i dramatične trenutke. Nedavno su uložili na desetke tisuća eura, a potonućem njihova broda propali su im planovi u poslu kojim se bave i od kojeg žive njihove obitelji – kazao je Robert Baljkas, kapetan Lučke kapetanije Šibenik.

Zla kob Jureškovih brodova

Nakon ove pomorske nesreće kod otoka Prvića, valja se prisjetiti havarije broda Borak u istom ovom akvatoriju, dvije milje dalje kod otoka Obonjana. Prije 18 godina teretni brod Borak, u vlasnišvu Ante Jureška iz Mrljana na otoku Pašmanu, bliskog rođaka obitelji Jureško – vlasnika ‘Plavog Jadrana’, potonuo je uslijed jakog juga i prevrtanja tereta kod otoka Obonjana, prevozeći cement iz istarske luke Koromačno prema Splitu.

U toj teškoj pomorskoj nesreći poginuli su članovi posade Valter Cimera i Stjepan Španić, a spašeni su vlasnik i zapovjednik broda Ante Jureško, njegov sin i kormilar Slavko Jureško te Muhamed Čeliković. Za ovu nesreću vlasnik i zapovjednik Ante Jureško kao odgovorna osoba proglašen je krivim i osuđen na zatvorsku kaznu od godine dana i deset mjeseci.

Jutarnji list