S ponistre se vidi gradilište…

ŠOLTA – Otok je minulu godinu jedno veliko gradilište, a radovi se procjenjuju na oko 60 milijuna kuna. Tako je nezavisni načelnik u trećem mandatu, Nikola Cecić-Karuzić obišao Šoltu sa svojim gostima – županom Blaženkom Bobanom, zamjenikom mu Antom Šošićem i pročelnikom Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Stipom Čogeljom.

S ponosom je domicilno čelništvo  pokazivalo sve što se napravilo, te što se gradi na Šolti, od istoka do zapada. Gradi se zaobilaznica Rogač – Grohote i novouređena osnovna škola u Grohotama sa sportskom dvoranom, piše naveliko Slobodna Dalmacija.

Škola sve punija

– Postala je ova naša dvorana žila-kucavica stanovništvu koje zimi obitava na otoku, nešto nas je više od dvije tisuće dok se ljeti ta brojka popne i na 14 tisuća ljudi. Sada već imamo i problem sa slobodnim terminima za sve one koji žele trenirati u dvorani – pokazivao je otočni čelnik sređeni prostor OŠ “Grohote” gdje znanje “brusi” 52 učenika.
Uložena sredstva od 15 milijuna kuna itekako su se isplatila, kao i tri milijuna kuna za izgradnju obližnje zgrade novog vrtića. Trenutno je tamo 18 mališana vrtićke dobi na skrbi, dok je u planu i skoro otvaranje jaslične grupe. Nemaju vam, naime, Šoltani brigu zbog pomlatka! Već 12-13 djece čeka mjesto u jaslicama, pa se i Šolta može pohvaliti poboljšanom demografskom slikom.

Photo: Wikimedia

– I kako ćete vi odbiti načelnika koji uvijek dođe s pripremljenim projektima. Treba pomoći svima koji nešto stvaraju, rade! – bio je zadovoljan viđenim kao i raznovrsnim aktivnostima svojih domaćina župan Boban, pa se odmah i obvezao pomoći školskoj ravnateljici Mireli Mijić, kako bi se školarcima osigurao i produženi boravak. Isto tako da se osigura iz županijskog proračuna 200 tisuća kuna za dodatno opremanje kulturnog centra Bratske kuće u srcu Grohota, u koji se do sada uložilo oko dva milijuna kuna.

Nova kanalizacija

U Stomorskoj je prezentiran još jedan važan projekt – gradnja lukobrana za pristan katamarana u režiji Županijske lučke uprave koji će s radovima startati iza turističke sezone. A punom parom se radi i na drugoj fazi kanalizacije u ovom malome ribarskom mjestu. Napravljeno je već 2,2 kilometara mreže, s 80 priključaka za kuće, sve vrijedno 10 milijuna kuna, dok se u drugoj fazi “teškoj” 5,5 milijuna kuna, gradi obalna šetnica u dužini 700 metara te pročišćivač otpadnih voda.

Photo: Wikimedia

Pet milijuna kuna uloženo je u sanaciju deponija komunalnog otpada “Borovik” i opremanje reciklažnog dvorišta, a jedna od strateških investicija ovog otoka nadomak Splita je i Livka.

Uvala na južnoj strani Šolte odavno je cilj jednog investicijskog fonda iz Londona, grčkih vlasnika koji tu žele izgraditi hotel, zaposliti 150 radnika a sve “teži” 180 milijuna eura, od čega je samo 42 milijuna eura PDV-a za državnu blagajnu.

No, kako kod nas uvijek zapne na administraciji, napokon su riješene granice pomorskog dobra, no sada se “čeka” država da obavi zamjenu šest parcela neophodnih za početak rada ovog značajnog ulaganja u Šoltu.

Slobodna Dalmacija