U tijeku je istrebljenje morskih krastavaca zbog nedostatka kontrole

Foto: Youtube/Screenshot

RIJEKA – Trpovi su devedesetih godina na Jadranu bili izlovljavani, da bi potom bili potpuno zaštićeni, no prošle godine zabrana izlova opet je ukinuta, i to zbog izvoza preko tvrtki iz Grčke i Turske, koje ostvaruju velike profite. Najveći je problem izostanak učinkovitog sustava kontrole

Riječka Pomorska policija prekršajno je prijavila dvojicu hrvatskih državljana (37, 50), koji su bez dozvola skupili 320 kilograma trpova (morskih krastavaca), s kojima su zatečeni u Šilu na otoku Krku, piše Novi list.

Utvrđeno je da su trpove iz mora sakupljali koristeći se ronilačkom opremom bez dozvole za gospodarski ribolov. Trpovi i ronilačka oprema su im oduzeti zbog počinjenog prekršaja su novčano kažnjeni, prema odredbama Zakona o morskom ribarstvu.

Photo: Youtube/Screenshot

Ova vijest prošla je gotovo posve nezapaženo, no stručnjaci ističu kako je izlov trpova, znanih i kao morski krastavci, rastući i vrlo ozbiljan problem, koji bi, zbog njihove važnosti u morskom ekosustavu, mogao dovesti do znatno ozbiljnijih problema, ugrožavajući čitav priobalni ekosustav.

Trpovi, koje naši ribari u najboljem slučaju doživljavaju kao napast koja se zapetljava u mreže stajaćice, na azijskim su tržištima cijenjena delicija, koja se, sušena, prodaje i za više stotina dolara po kilogramu. No, jednako tako, koliko god beznačajnima ih smatrali, njihova važnost u morskom ekosustavu iznimno je velika, jer se, kako nam objašnjava dr. sc. Petar Kružić, morski biolog s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, hrane tako što doslovce gutaju sediment s dna i tako iz njega uklanjaju višak organske tvari, ostavljajući za sobom čisti pijesak.

Oni sprečavaju nastajanje mulja, a time i bujanje bakterija, algi i drugih organizama, na taj način održavajući prirodnu ravnotežu. Svaki organizam u moru ima svoje mjesto i ulogu, a trpovi, koliko god naizgled neugledni, imaju jednu od važnijih uloga, kaže Kružić.

Photo: Youtube/Screenshot

Bez kontrole

Trpovi su devedesetih godina na Jadranu bili izlovljavani, da bi potom bili potpuno zaštićeni, no prošle godine zabrana izlova opet je ukinuta, i to zbog izvoza preko tvrtki iz Grčke i Turske, koje na tome ostvaruju velike profite.

Najveći je problem izostanak učinkovitog sustava kontrole. I to ne samo kad je riječ o trpovima, nego o izlovu morskih organizama općenito kod nas. Sada, u zimskim mjesecima, čak ni u nacionalnim parkovima poput Kornata, nema nikakve kontrole. Da sada odemo tamo, jedva bi plovili koliko je ribara unutar nacionalnog parka. Čak i ljeti, nedostaje im plovila i ljudi, a i ono plovila što imaju, koristi se uglavnom samo za naplatu ulaznica. Tako je i s trpovima, nitko ne kontrolira tko ih lovi ni u kojim količinama. Da stvar bude još gora, nemamo nikakve znanstvene studije koja bi pokazala relevantne podatke o brojnosti, prirastu i drugim parametrima populacije ovog iznimno važnog morskog organizma, kaže Kružić, koji je i Ministarstvu poljoprivrede i ribarstva, na njihov zahtjev poslao mišljenje o izlovu trpova u Jadranu.

PROČITAJTE JOŠ I: NESTAJU TRPOVI: Organizirani kriminalci pustoše dno Jadrana

Novi list