Propust koji je doveo do smrti pomorca: Podignuta optužnica protiv odgovornog

Foto: Pixabay

SPLIT – Zbog tragične pogibije 24-godišnjeg pomorca Filipa Rinčića iz Marine kod Trogira, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Josipa Primorca (61), voditelja palube i tvrtke Jadroplov na čijem se brodu “Bene” u Kineskom moru u veljači 2016. godine i dogodila nesreća u kojoj je život izgubio mladi pomorac.

Prvookrivljenog Primorca tereti se da je tog 19. veljače bio odgovorna osoba zadužena za provođenje i nadziranje čišćenja skladišta, piše Slobodna Dalmacija.

 Po optužnici, on je počeo zatvarati poklopac brodskog skladišta iako prethodno nije provjerio jesu li tri člana posade koja su bila u njemu čisteći ga, izašla van.

Nije ih niti upozorio da počinje zatvarati poklopac niti je utvrdio je li manevarski prostor slobodan od osoba i predmeta jer s mjesta na kojem je bio i gdje je zatvarao ventil nije mogao vidjeti cijeli otvor skladišta.

Photo: Arhiv

Nije niti osigurao da kod zatvaranja poklopca bude prisutan još jedan član posade koji će nadzirati stranu koju on nije mogao vidjeti.

Zbog njegovih je propusta, stoji u optužnici, poklopac skladišta prignječio glavu, vrat, gornji dio torza i gornje ekstremitete mladoga pomorca Rinčića koji je u međuvremenu izišao iz skladišta i nagnuo se preko ruba nad otvorom da konopom iz unutrašnjosti izvuče kanticu s alatom za čišćenje.

ODO ga je optužio za izazivanje opasnosti i prouzročenje smrti iz nehaja, a osim njega kao drugookrivljena navedena je tvrtka Jadroplov kao pravna osoba odgovorna za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.