Sindikat pomoraca protiv ukrcavanja stranaca na brodove pod hrvatskom zastavom

Photo: Morski.hr

RIJEKA – Ukrcavanje pomoraca iz trećih zemalja na brodove u međunarodnoj plovidbi koji plove pod hrvatskom zastavom bilo je najvažnije pitanje na sastanku vodstva Sindikata pomorca Hrvatske i predstavnika Uljanik plovidbe, posrednika u zapošljavanju Zorović Maritime Services i kompanije ASP crew management.

SPH je davno rekao svoj stav da brodove pod hrvatskom zastavom trebaju popunjavati hrvatski pomorci, a u slučaju da zakonodavstvo donese drugačiju odluku, naše pomorce treba zaštiti nacionalnim kolektivnim ugovorom. Na sastanku je također istaknuto da se očekuje poziv nadležnog ministarstva i udruge brodara Mare Nostrum kako bi se sa socijalnim partnerima raspravilo ovo važno pitanje, a u međuvremenu brodove pod hrvatskom zastavom trebaju popunjavati isključivo hrvatski pomorci.

Razgovaralo se i o brodu Stoja Uljanik plovidbe koji plovi pod bahamskom zastavom, a na koji su ukrcani Filipinci i Hrvati te o brodu Levan koji također plovi pod bahamskom zastavom, a koji će uskoro biti prodan. Dogovoreno je da se ugovor koji je sklopljen do kraja siječnja ove godine produži do prodaje broda.

SPH