Pakao hrvatske administracije na primjeru pomorca

Da se hrvatske institucije sjete pomoraca kad im treba njihov novac, često se može pročitati u komentarima mornara, kapetana i pomorskih časnika. Ne pomažu ni obveze o plaćanju poreza ako navigaju manje od 183 dana u godini, a još manje obveznog zdravstvenog osiguranja u situaciji kad ih zaboli daleko od kuće, pa kad trošak liječenja neće pokriti domovina. Kako izgleda muka po papirima kad svrati doma, pokušao je objasniti jedan od onih koji zarađuju kruh sa sedam kora na Facebook grupi “Lako je njemu, on je pomorac”. Objavu prenosimo u cijelosti:

Photo: Wikimedia

“Fotokopirati original…. ovjerit u bilježnika …. ovjerenu kopiju i original ovjerit na sudu… ovjerenu kopiju i original ovjereni na sudu prevest….ovjerenu kopiju i original ovjereni na sudu prevedeni ovjerit na sudu…. ovjerenu kopiju i original ovjerene na sudu prevedene i ovjerene na sudu ovjerit na ministarstvu pravosuđa…ovjerenu kopiju i original ovjerene na sudu prevedene i ovjerene na sudu ovjerene od ministarstva pravosuđa ovjerit na ministarstvu vanjskih poslova…. ovjerenu kopiju i original ovjerene na sudu prevedene i ovjereno na sudu ovjereno od ministarstva pravosuđa ovjereno od ministarstva vanjskih poslova poslati na konzulat….”, stoji u objavi na Facebook grupi “Lako je njemu, on je pomorac”.

Istomišljenike se može pronaći i u komentarima. Tako je jedan kolega kazao: “Nevjerovatno. izgubio sam se…”, a drugi: “Pa šta se čudite sve te zemlje su iznad hrvatske banana republike.”, dok će još jedan nadodati: “I onda ovi zadnji kaže da fali jedan potpis”.

Bilo kako bilo, u Hrvatskoj ne može biti dosadno ni pomorcima. Bez obzira plove li ili ne dulje od famozna – 183 dana!

Photo: Facebook/Screenshot

Pročitajte još: PISMO LJUTITOG POMORCA: Kako u Hrvatskoj napraviti osobnu za dijete s drugog kraja svijeta?

D.G.