ITF i ICS raspravljaju o priručniku za poboljšanje života pomoraca

Foto: Brodosplit

ŽENEVA – Planovi za predstojeći STC sastanak koji će se održati u travnju u Ženevi bili su jedna od tema sastanka ITF- a i ICS- a (International Chamber of Shipping) koji je održan u sjedištu ICS- a u Londonu. Na sastanku su sudjelovali i predstavnici sindikata iz Hrvatske, izvještavaju iz Sindikata pomoraca.

Raspravljalo se između ostalog i o predstojećem ILO sastanku (lipanj 2018. godine) na kojem će se razgovarati i dogovoriti tzv. ILO minimalna plaća za sljedeće dvogodišnje razdoblje. Osim navedenog, prisutni su raspravili na koji način promovirati tzv. priručnik koji bi se odnosi na poboljšanje života pomoraca kao i Smjernice koje se odnose na medicinske postupke na brodu.

Razgovaralo se i o pitanju napuštanja pomoraca i na koji način brodari odnosno udruge brodara mogu pripomoći pri rješavanju problema kada pomorci ne dobivaju plaću i vrlo često brodari ne osiguraju repatrijaciju.

Prisutni su raspravili i problem ravnopravnosti spolova i problem žena pomoraca koji vrlo teško pronalaze i zadržavaju posao na brodovima. ICS će istražiti između svojih članica na koji način mogu pomoći i sudjelovati u rješavanju ovih problema.

SPH