Zašto nismo konkurentni? Pogledajte kako brodove grade u Bangladešu!

Photo: Linkedin/Mostofa Sowkot Imran

Zabrinutost za hrvatsku brodogradnju može se sagledavati kako kroz greške i propuste nas samih, tako i zbog neminovnog rasta konkurencije gdje će kupac uvijek tražiti istu ili bolju kvalitetu za manje novca. Najnoviji primjer ogleda se upravo kroz slike iz Bangladeša.

Krajem 2012. godine brodogradilište u Bangladešu Khan Brothers Shipbuilding isporučilo je 12 identičnih brodova njemačkom naručitelju Germanischer Lloyd iz Hamburga. S obzirom da se radi o europskom kupcu, brodogradilište je moralo isporučiti i visoke standarde u kvaliteti, strukturi, stabilnosti i ekologiji, pa se kunu da su iste ispoštovali. Tako danas svih 12 tankera od 2,000 BRT-a redovito obavlja svoje plovidbe, poštujući najstrože međunarodne standarde.

Dizajnirali su ih stručnjaci sa Sveučilišta za tehnologiju i tehnologiju Bangladeša, a jedan od vodećih inženjera na projektu, Mostofa Sowkot Imran na svom Linkedin profilu kaže da su brodovi osim niže cijene izrade konkurentni i zbog niske potrošnje goriva. Nema nikakve sumnje u odgovornost inženjera i predanost radnika, kaže Imran i zaključuje kako su projektu svi dali vrijeme kroz dan i noć, žrtvujući pritom vlastiti obiteljski život.

Zaključke o takvoj konkurentnosti brodograđevne industrije na drugom kraju svijeta, donesite sami.

D.G.