SNAŽNA PORUKA S KORČULE: “Narod koji je dao Dalmatinca, Gundulića i Hektorovića, nije ‘U’ narod!”

KOČJE/KORČULA – Svojim pisanjem sramotnih grafita po Kočjima otkrili su svoje pravo lice. Oni ne cijene svoju domovinu, oni ne cijene svoju baštinu, oni ne razumiju svoju prolaznost na Zemlji. Oni možda mogu vikati “Mi Krumpiri” jer oni sigurno nisu Hrvati !!! Narod koji je dao Radovana, Jurja Dalmatinca, Ivana Gundulića, Sorkočevića, Jakova Baničevića, Hektorovića, Medovića i Bukovca, nije “U” narod! “U” pleme ste vi, uskogrudni nepismeni divljaci kojim svakom svojom misli i djelom dokazujete tko ste i što ste! Sramite se! – komentirao nam je rezignirano čitatelj, nakon što je fotografirao nedavno osvanule grafite u mjestu Kočje na Korčuli.

Nakon smeća – Korčuli “donirano” još primitivizma

Nakon problema s doplutalim smećem iz susjednih jugoistočnih zemalja, Korčulane je neugodno iznenadio nimalo vrijedniji epitet kojim je, kako kažu oskrvnjeno  mjesto koje je očaravalo stare civilizacije od Ilira, Grka i Rimljana, do Francuza, Talijana i Slavena od strane neciviliziranih primitivaca.

Na Facebook stranici Dnevna doza Korčule, stanovnik tog otoka objavio je 3 fotografije na kojima je netko (a kako li će drugačije), pod okriljem noći prelijepu prirodu korčulanskog mjesta Kočje “ukrasio” ustaškim grafitima, ali i, kako je netko u jednom komentaru primjetio, “ostavio prazne sprejeve? S otiscima prsta?

Photo: Čitatelj

Autora fotografija pitali smo da nam kaže gdje je to snimio, pa je pristao pod uvjetom da se ova priča ne ispolitizira i stavi naglasak na činjenicu da Kočje nisu mjesto primjereno za ovakve grafite.

Najveći divljaci koji sebe smatraju “domoljubima” 

– Koki su simbol Žrnova! Prema don Boži Baničeviću, podrijetlo samog imena sela je iz romanske riječi Gernoa – put između visokih kamena. Više koka čini kočje i tu su sigurno bili još prije 20000 tisuća godina odkad znamo da ljudska noga gazi po Korčuli. Kočje je danas hrvatski park prirode i sigurno je i prije nas svojom ljepotom očaravalo te stare ljude, pa Ilire, Grke, Romane, Slavene, Mletke, Francuze, Engleze, Germane, Italijane. Svi su otkrivali Kočje i odlazili s nadahnućem i poštovanjem i ostavljali ga čistog u svojoj djevičanskoj ljepoti! Ali nažalost samo najveći divljaci i to oni koji sebe smatraju najvećim “domoljubima” odlučili su sebi prisvojiti i oskvrnuti svojim “U” znakovima ovo prelijepo Božje djelo. Kažem Božje, jer sam siguran sam da tko god je ikad išao u Kočje osjećao je da je ušao u paralelni svijet vila i bogova.

Photo: Božo Strihić

Oni su svojim pisanjem po Kočjima otkrili svoje pravo lice, oni ne cijene svoju domovinu, oni ne cijene svoju baštinu, oni ne razumiju svoju prolaznost na Zemlji. Oni možda mogu vikati “Mi Krumpiri” jer oni sigurno nisu Hrvati !!! Narod koji je dao Radovana, Jurja Dalmatinca, Ivana Gundulića, Sorkočevića, Jakova Baničevića, Hektorovića, Medovića i Bukovca, nije “U” narod! “U” pleme ste vi, uskogrudni nepismeni divljaci kojim svakom svojom misli i djelom dokazujete tko ste i što ste! Sramite se! – prenio je čitatelj komentar sumještanina, s kojim se, kaže slaže on i najveća većina otočana.