Šufit poklonio pismu Majstorima s mora za 107. rođendan

Photo: Promo/Logo

SPLIT – Nakon toliko ljubavnih pisama, virovali ili ne, ovo je prva naša pisma o Dalmaciji. Poklopilo se da je danas i rođendan Hajduku, pa je ispalo i nekako simbolično da tu ljubav o kojoj stalno pivamo, pretočimo na Dalmaciju i Hajduk – kazao nam je Zdeslav Mišurac iz klape Šufit o svom novom materijalu.

Držali smo se mi prije tradicionalnog splitskog načina pivanja dok se pivalo na Omiškom festivalu i slično, ali od kad smo krenuli u tzv. dalmatinski pop, izgleda da smo jedina klapa koja nije pivala pisme dalmatinske tematike.

Ima milijardu pisama o Dalmaciji. Nama na tjednoj bazi dođu dvi-tri pisme koje budu stvarno svakakve. Ova se potrefila dobra i legla nam je. Pjero Mirić je napisao tekst koji se doslovno stopio s melodijom koju je skladao Alen Nižetić.

Moglo bi se reć da se radi o navijačkoj pismi jer se spominje i taj lajtmotiv bile boje Hajduka. Svi u klapi smo navijači Hajduka. Ja san jedno vrime pratija i Split jer uvik volin ić u neku kontru, ali san se razočara malo u politiku i gazde Splita. Ali familijarno san vezan za jedan i drugi klub jer mi je jedan stric od matere igra u Hajduka, a drugi u Splita.

Photo: Facebook/Zdeslav Mišurac

Majstori s mora uvik su bili Hajduk, a hajduci su značili dišpet. Možda danas i više nego ikad prije, jer imaš udrugu Naš Hajduk koja je i nastala iz dišpeta i borbe protiv centralizacije nogometa i cile priče oko Mamića i HNS-a, ali i domaćih problema u klubu.

Šta se mora tiče, iako smo svi genetički morski ljudi, pa i ja san podrijetlom s Prvića, more nam se gubi pomalo. Ivan iz klape doduše još ode na ribe, a i ja san zna nešto oko broda, ali kako vrime ide, sve manje i ja stignen nažalost. Ipak, da zaokružim i vratin se na početak, ljubav koju smo nekad  davali curama, sad pribacujemo na svoj zavičaj koji je nažalost nekako u zapečku i u politici i sportu i glazbenoj sceni, di se na nas klape nekako gleda s podsmjehom. Ali ne damo se – zaključuje Zdeslav Mišurac.

Uz iskrene čestitke Hajduku za 107. rođendan, poslušajte novu morsku pismu!

I.B.

DALMACIJO OD PISME SI CILA

Nekad prođem tvojom kalom,tek za ruzmarina tragom

Dok kolure zibješ valom, ditinjstvu me vraćaš dragom

Pa se sitin stare none i komina ča je grija,

Kad bi nono posli poja, ispod loze u lad sija.

Malo sriće, zrno soli, puna ljubavi i mira

Ostani mi uvik takva, nek ti more uvik svira,

Sad lancuni već ne vise i prazni su tiramoli

Ali ča ću kada srce samo tvoju stinu voli.

Dalmacijo od pisme si cila, budi navik ono ča si bila

Od dišpeta tvoja je bandira, Dalmacijo sveta bojo bila.

Damacijo materino krilo, sveta zemljo evala ti bilo

Budi navik ono ča si bila, Dalmacijo od pisme si cila.