Tko lovi i prodaje svježe srdele i tune za vrijeme zabrane izlova?

Photo: Screenshot/Čitatelj/Facebook/Morski.hr

Iako je na snazi zabrana izlova srdela i tune,  i jedne i druge smo lako pronašli na nekim hrvatskim ribarnicama. Čak neke bez straha od inspekcija i kazni pozivaju javno na kupnju i reklamiraju svježu tunu. Pritom priznaju da je nabavljaju od sportskih ribolovaca koji je pak ne smiju prodavati drugima. Drugi su nešto pametniji pa objašnjavaju da „dobiju nešto srdela iz Italije“, a trećima “svježa” tuna dopliva čak iz Španjolske.

Svježe srdele iz Italije?

Privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti« okružujućim mrežama plivaricama – srdelarama za siječanj/veljaču 2018. godine traje još do 15. veljače, no pretragom ribarnica u Zadru, Splitu i Zagrebu za vrijeme zabrane izlova nije bio problem pronaći svježu srdelu. Na pitanje jednom zagrebačkom trgovcu odakle mu, odgovara: „dobio sam nešto srdela iz Italije.“

Photo: Screenshot/Vesselfinder

I doista, pogledamo li stranicu „Vessel finder“ na kojoj vidite trenutno stanje broja plovila (plavo su ribarski brodovi), vidjet ćete koliki je omjer talijanske u odnosu na hrvatsku flotu. No isplati li se Talijanu poslati dvije kašete srdela na zagrebačku ribarnicu kad većina ulovljene ribe u hrvatskom dijelu Jadrana ide u Italiju, pitanje je osobne procjene. Ipak, pitali smo Odsjek ribarstva Ministarstva poljoprivrede:

Kontrolira li tko izlov za vrijeme lovostaja i smiju li se svježe ulovljene srdele iz Jadrana prodavati?

– Što se tiče srdele trenutno nije na snazi lovostaj već privremeni prestanak ribolovne aktivnosti okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom i odnosi se na ribolovnu flotu Republike Hrvatske. Međutim, ulov srdele u Italiji i promet ribom porijeklom iz takvog ulova nije zabranjen. Inspekcija je provela više kontrola sljedivosti srdele u prometu i nisu pronađene nepravilnosti – tvrde iz Ministarstva.

Photo: Boris Kačan

Muljanje s tunom

„Svježa“ tuna je na neke naše ribarnice doplivala iz raznih svjetskih mora, iako je ribolov tune u našem dijelu Jadrana udičarskim alatima u gospodarskom ribolovu dozvoljen tek od 25. veljače do 31. prosinca, ili do iskorištenja dodijeljene godišnje ulovne kvote unutar tog razdoblja, a prodaja iste ribe trebala bi biti pod strogom kontrolom. Jedna ribarnica prodaju je oglasila javno na svom Facebook profilu. Na pitanje odakle im tuna, odgovaraju „Znali smo je imati od naših ribara koji bi ulovili na udicu, ali više nemamo“. Čitatelju na isto pitanje poslali su još zanimljiviji odgovor.

Photo: Screenshot/Čitatelj/Morski.hr

Podsjećamo, prema Pravilniku o ulovu, uzgoju i prometu tune (Thunnus thynnus), igluna (Xiphias gladius) i iglana (Tetrapturus belone) – „Zabranjen je ulov, zadržavanje na plovilu, prekrcavanje, iskrcaj, prebacivanje, prijevoz, skladištenje, prerada, prodaja, izlaganje i nuđenje na prodaju tuna ulovne veličine manje od 30 kg ili vilične duljine manje od 115 cm.“

Ipak, u izlogu broj dva nude i mogućnost dostave…

Photo: Screenshot/Facebook/Morski.hr

Istovremeno, na području oko Jabuke za vrijeme stroge zabrane ribolova čitatelji nam šalju lokacije ribarice koja se vrti oko otoka. Razgledavaju li otok možda?

Photo: Screenshot/Čitatelj/Morski.hr

Nadalje, vlasnik jedne od 12 dozvola za izlov tune kaže kako prema gornjem Pravilniku plivaricama tako nije dozvoljeno imati tunu na brodu, pogotovo ne mrtvu. Uz dozvolu se mogu izloviti mogu jedino žive tune i u kavezima ih vući žive do uzgajališta: „Jedan ovlaštenik za uzgoj tuna upisan u Registar ICCAT-a smije stavljati u kaveze tunu ulovljenu od najviše jedne grupe bez obzira na broj uzgajališta. Ribolov tuna plivaricom tunolovkom izvan grupe nije dopušten.“ A onda o vremenskom periodu dozvoljenog ulova prema pravilima: „Ribolov tune plivaricama tunolovkama dozvoljen je tijekom razdoblja od 26. svibnja u 00:00 sati do 24. lipnja 24:00 sata ili do iskorištenja dodijeljene izlovne kvote unutar tog razdoblja.“ Unatoč tome, čitatelj nam šalje fotografiju ribara koji se javno pohvalio ulovom tune koje leže mrtve na palubi plivarice u listopadu 2017. godine.

Photo: Facebook/Screenshot/Morski.hr

Tuna, kao i skuša, palamida i srdela ima u svom sastavu spoj zbog kojeg može doći do prekomjernog stvaranja histamina. To je izrazito opasno po zdravlje, a može biti i životno opasno jer izaziva trovanje i jake alergijske reakcije. Iako se radi o izuzetno zdravoj ribi, ako ne prođe laboratorijsku kontrolu i ne dobije certifikat zdravstveno ispravnog prehrambenog artikla, nelegalno ulovljenu i prodanu ribu kupujete na vlastiti rizik!

Stoga oprez i pri kupnji tražite certifikat o podrijetlu kojeg trgovac mora imati, a svakako pogledajte i što vam piše na izdanom računu!

D.G.