2 min. čitanja

Istinita priča o Moby Dicku

Istinita priča o Moby Dicku
Foto: Wikimedia

Ime mu je već dodijelilo očekivanu sudbinu, ali je životna priča Owena Coffina ostala besmrtna u djelu Hermana Melvillea, Moby Dick.

Owen, rođen 1802. sin Nancy i Hezekiaha Coffina postao je mornar još u teenagerskoj dobi i ubrzo završio na prekooceanskim rutama. Nažalost jedna od tih prvih plovidbi ga je već sa 17 godina života koštala života.

Kad plijen postane egzekutor

Brodu Essex iz Nantucketa bio je kitolovac koji je zaplovio 1819. godine u svoju primarnu misiju prema Tihom oceanu – lovljenje kitova. Owen je bio pomoćni mornar, a brodom je zapovijedao njegov rođak Georg Pollard Junior.

Kit koji je 20. studenog 1820. pogodio Essex (skicirao za autora knjige Thomas Nickerson)

Dogodilo se da je plijen postao egzekutor, pa je kit u studenom 1820. godine potopio 27-metarski brod Essex tako što je brod udario dvaput! Prvi časnik Essexa Owen Chase opisao je drugi, finalni udar:

– Okrenuo sam se i vidio ga kako prilazi dvostruko većom brzinom od normalne, a činilo se da dolazi pun beskrajnog bijesa, željan osvete u svakom mogućem obliku. More se odvajalo od njega i letjelo na sve strane dok je on neprestano i nasilno udarao repom o površinu. Činilo se da mu pola glave viri iz mora i upravo je na taj način došao do nas i ponovo udario brod. Kit je probio trup broda nasred Pacifika, a Essex je potonuo.

Foto: Wikimedia

Surovo preživljavanje na slamku

Posada je isprva uspjela sačuvati pribranost i spasili su se ukrcavanjem u male čamce za spašavanje. Sa sobom su imali zalihe hrane dovoljne za dva mjeseca preživljavanja.

Dva mjeseca su prošla, ali nitko ih nije spasio. Treba znati da u Tihi ocean stanu svi kontinenti zajedno, a u to vrijeme odlaske na debelu pučinu usudilo se raditi tisuće puta manje brodova nego danas.

Do siječnja 1821. godine, potpuno izgladnjeloj posadi kanibalizam je bio jedino rješenje za preživljavanje. Počeli su jesti one koji su prvi preminuli.

Kad i od njihovih tijela više ništa nije ostalo, preostala četvorica ljudi u brodici dogovorila su se kako će izvlačiti slamke. Ko izvuče najkraću, ostali će ga ubiti nožem i pojesti. U suprotnom svi umiru od gladi.

Na “ruskom ruletu” Owen Coffin izvlači najkraću slamku. Ipak, kapetan se dobrovoljno prijavio da ga zamijeni u tom žrtvovanju, ali je hrabri Coffin odbio, govoreći da je “to ispravno da bi drugi mogli živjeti”. I preživjeli su… Njihov čamac je napokon uočen na obali Južne Amerike, 23. veljače 1822. nakon 92 dana plutanja oceanom.

Herman Melville je zahvaljujući tragediji potonuća Essexa dobio inspiraciju za svoje životno remek djelo, a Moby Dick su svjetski književnici i čitatelji danas svrstali među klasike američke i među 30 najslavnijih remek djela u povijesti svjetske književnosti.

I.B.

Foto: Wikimedia
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.