Borba za djedovinu: “Crkva mi je otela teren, prodala ga drugome i zatrpala zaštićenu špilju”

Photo: Facebook/Julija Vojković

ŠOLTA – Već 10 godina Julija Vojković vodi pravnu bitku kako bi dokazala vlasništvo nad zemljištem u Grohotama kojeg je naslijedila od svog djeda Ivana Elezovića. Na svom Facebook profilu iznosi svoju priču, o prodaji zemljišta  trgovačkom društvu od, ni manje ni više, nego Crkve i to za vrijeme uknjižbe zemlje. Priča dobiva još nevjerojatniji ishod, jer na zemljištu se nalazi špilja Babina Jama koja je zakonom zaštićena od bilo kakvog uništavanja tvrdi gospođa Vojković. Njenu poruku javnosti prenosimo u cijelosti:

“Vlasnica sam zemljišta na Otoku Šolti (10 000 m2), priča počinje kada crkva sv. Stjepana na Šolti pokreće tužbu 2008 godine da je vlasnik moje zemlje. Općinski sud u Splitu odbija tužbu crkve sv.Stjepana kao nemogućeg vlasnika zemljišta, te rješenje suda postaje pravomoćno i ovršno.

Photo: Facebook/Julija Vojković

U vrijeme uknjižbe moje zemlje, crkva sv. Stjepana prodaje zemlju trgovačkom društvu Kalebić d.o.o. direktor Robert Kalebić. Trgovačko društvo Kalebić d.o.o. koriste dokumentaciju koja ne pokazuje pravo vlasništvo navedene zemlje, te podnosi zahtjev za koncesiju za eksplantaciju tehničkog građevnog kamena. Prema zakonu o koncesiji za rudarstvo Nemoguće je ishoditi koncesiju, ako nisu riješeni imovinsko pravni odnosi.

Cijela priča je još zanimljivija na zemljištu se nalazi špilja Babina Jama koja je zakonom zaštićena od bilo kakvog uništavanja. Nakon dobivanja nelegalne koncesije, trgovačko društvo Kalebić d.o.o. ulazi 03.02.2018 godine na zemljište, te prvo s mehanizacijom zatrpava zaštićenu špilji Babina Jama i započinje radove sječe šume, uništavanje suhozida i radove bušenja. 

Nadali smo se da će Republika Hrvatska zaštititi nas male ljude (građane RH), koji poštujemo pravni poredak i pravdu, te smo iskoristili svu pravnu mogućnost da zaštitimo svoju imovinu, da ne dođe do svega ovoga. Stoga sam odlučila čvrsto, javno braniti svoju imovinu.

S obzirom na to da državna tijela ne reagiraju, od dana 16.02.2018. podižem šator i svoju imovinu ću braniti svojim tijelom i životom. Ako ikako možete pomoći javite mi se na br. mob. 0923544135″, poručuje gospođa Julija Vojković.

Photo: Facebook/Julija Vojković

Crkva prodala teren, a na kupca prebacila rizik ulaska u posjed

Odvjetnik Mate Peroš zastupa crkvu. Za Index.hr je izjavio da se Župa Svetog Stjepana legalno uknjižila i da tu nema ništa sporno. Kupca terena, Roberta Kalebića upozorili su da su fizički vlasnici upisani u katastru kao posjednici, a ugovorom o kupoprodaji na njega je prebačen rizik eventualne nemogućnosti ulaska u posjed.

Robertom Kalebićem kaže da 15 godina traži koncesiju i kako sad ima sve papire: “Ispunili smo sve uvjete, a sve je prošlo i kroz DORH. Decidirano su se izjasnili da nema razloga da se ne izda koncesija. Sve je čisto i u redu, transparentno. Crkva je bila uknjižena, ja sam to kupio. Tu priča počinje i završava. Gospođa Vojković vodi parnicu protiv nas, neka sud donese odluku i kaže tko je u pravu.”

D.G.