Kupanje na najhadnijem mjestu na Zemlji – Rusi se ne boje ni -50 °C

JAKUTSK – Hrabri ruski plivač zaplivao je u selu Ojmjakon, gdje je izmjerena najniža temperatura na Zemaljskoj kugli -71 °C! 

Temperatura za vrijeme njegova pothvata bila je doduše 20 stupnjeva niža, ali bi li se usudili plivati na temperaturi od 0 °C, a kamoli -50 °C stupnjeva?

Iako ima brojne rizike, zimsko kupanje uz dobru pripremu i savjetovanje s liječnikom ima brojne pozitivne efekte na tijelo. Zimski se kupači u usporedbi s ostalom populacijom osjećaju zdravije, potvrđuju svoje zadovoljstvo i  osjećaju da su puni energije!

Zimsko kupanje može osnažiti imunološki sustav, a oni koji to redovito rade navode 40% manje respiratornih infekcija u odnosu na ostalu populaciju.

Photo: Russia Beyond

Nakon ponovnog utopljavnja, dolazi do povrata tople krvi iz srca i središnjih dijelova tijela u ekstremitete što je praćeno osjećajem ugode, snage u tijelu, i jake euforije. Iako NE PREPORUČAMO zimsko kupanje bez prethodnog sistematskog pregleda, mišljenja liječnika i naravno, osobnog treninga, zasad iz topline svog doma pogledajte ove kupače iz Republike Jakutije ili Sahije u Rusiji.