BAGERI UZ MORE ZA EKSKLUZIVNE VILE: Murterini ustali protiv devastacije obalnog pojasa

Foto: Čitatelj / Facebook / Ilustracija

MURTER – Četiri građevinske dozvole izdane su u suprotnosti s pozitivnim propisima, tvrde stanovnici otoka Murtera koji su se pobunili protiv uništavanja obalnog pojasa u murterskoj ulici Pod Raduč. Objavili su javnu peticiju i uputili pismo na adrese niza institucija i ministarstava te ih pozivaju da u okviru svojih nadležnosti izvrše nadzor nad postupkom izdavanja građevinskih dozvola investitoru iz Brela. 

Na par metara uz more niču ekskluzivni apartmani koji se već javno nude na prodaju po cijeni od 2750 eura po četvornom metru. U oglasima se naglašava kako se radi o “ekskluzivnom stambenom naselju uz plažu”, a u jednom od njih stoji:

“MURTER – PODRADUČ – EKSKLUZIVNO STAMBENO NASELJE! USELJENJE 15.06.2018.g.!
Novo elitno naselje uz more na otoku Murteru uz poznatu pješčanu plažu Slanica. Tri nove zgrade sa luksuznim stanovima. Velike terase s prekrasnim panoramskim pogledom na more i Kornatsko otočje, privatni vrtovi, vrhunska oprema interijera i eksterijera, garažna kao i parkirna mjesta te spremištima, su tek jedan dio karakteristika koje ističu ovaj novi projekt kao fantastičnu investiciju za sve koji traže neposrednu blizinu mora u svojoj vlastitoj luksuznoj oazi. “

Photo: Screenshot

Građani mole institucije da rade svoj posao, a peticiju koju su naslovili “Zaštitimo Murter od nelegalne gradnje i devastacije prostora”, poslali su Ministarstvima graditeljstva i prostornoga uređenja, okoliša i energetike, prometa i infrastrukture, uprave, regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, turizma i unutarnjih poslova.

Photo: Photo: Čitatelj/Facebook/Za Murter

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=158557858229730&set=pb.100022265504171.-2207520000.1519030255.&type=3&theater

“Zanimljivo je da je postupak izdavanja tih dozvola trajao samo 30 dana, dok je uobičajeni rok takvih postupaka i za puno jednostavnije gradnje iznosi oko 6 mjeseci i više. Na toj lokaciji investitor je 18.rujna 2017. godine porušio šumu borova i tek tada je okolina saznala za planiranu gradnju, što je izazvalo opći revolt. Do tada se većina vlasnika nekretnina u toj ulici i gostiju već vratila u svoja prebivališta, te se nije mogao organizirati javni prosvjed, kao što su neki predlagali. Međutim ta je opcija još uvijek otvorena.

Ta je građevinska dozvola u izričitoj suprotnosti s odredbma relevantnih propisa, a njome dopuštena gradnja je brutalna devastacija vrijednog prostora i prirode koji su najvažniji resursi Republike Hrvatske, pa i Murtera!”, stoji između ostalog u peticiji čiji cjelovit tekst možete pročitati ovdje.

D.G.