PRIČA DANA: Ulovio lignjuna (ne lignju) od 6,5 kg!

Photo: Facebook

CAVTAT – Uvala Tiha jutros je bila sve samo ne tiha, pisali su svoje komentare na Facebook grupi “Ludo more” stanovnici Cavtata. Ulov od 6,5 kg kakvog je iz mora izvadio Vedran Žanetić rijedak je i zasigurno spada u anale sportskog ribolova.

Ipak, ne radi se o lignji kako su mnogi mediji krivo naveli, već lignjunu.  Pripadnik reda teuthoidea, lignjun veliki ili totanj (što je istoznačnica) naraste do gotovo 1,5 metra i dosegne težinu do 15 kilograma. Jedan od posljednjih pronađenih lignjuna “nasukao” se na talijanskoj plaži, a težio je 12 kg.

Razlika između liganja i lignjuna vidljiva je u peraji koja je kod lignjuna trokutasta i kratka, a lignja ima peraju dužine 2/3 plašta. Lignjunu je tijelo usko, a glava nešto veća od lignje, krakovi su snažniji i duži a dva lovna kraka ne mogu se uvući kao kod lignje i samo dvaput su duži od ostalih krakova. Na njima se nalazi 4 reda prijanjalki. Lignjun je čest stanovnik Jadrana a što se ide dublje to je češći i veći. Najveći lignjuni nalaze se na područjima preko 500 metara.

Lignja / Photo: Wikimedia

Iako bi svi radije na svojoj ješki vidjeli lignju koja je s razlogom višestruko skuplja i ukusnija, to nikako ne umanjuje vrijednost ovog ulova i iskustvo ribolovca kojem treba čestitati!

I.B.