SPH: Slučajevi kriminalizacije pomoraca u Mediteranu su povezani

Foto: Pixabay/Ryan Wilson/Unsplash

RIJEKA – Kriminalizacija pomoraca u slučajevima Furčić i Cadiz – na kojima Sindikat pomoraca Hrvatske i inspektorat rade od samog početka su povezani, a vezu je otkrio Koordinator ITF inspektora u Hrvatskoj i voditelj ureda SPH u Dubrovniku Romano Perić, izvijestio je Sindikat pomoraca Hrvatske. 

Brod kojeg su, prije uhićenja, teglili Nikola Tolja i Ernest Pekar te brod na kojem je prije uhićenja plovio Ivan Furčić, trenutno u zatvoru u Libiji, imali su istog vlasnika odnosno unajmitelja.

Na upravo održanoj Mediteranskoj konferenciji ITF inspektora, Perić je imao priliku razgovarati s kolegama inspektorima koji isto tako sudjeluju u istragama vezanim za kriminalizaciju pomoraca te je upravo u jednom od tih razgovora isplivala gore navedena veza.

– U razgovoru s inspektorom Paulom Falzonom s Malte pokušao sam doznati nešto više o brodu Falkvaag (tegljeni brod na kojemu su zaplijenjene cigarete u vrijednosti 12 milijuna eura), a na čijem su tegljaču plovili i naši pomorci Tolja i Pekar. Saznao sam da je taj brod, kojemu je ovo zapravo bilo posljednje putovanje prije odlaska u rezalište, prije bio optužen za trgovanje i promet ljudima i izbjeglicama iz Libije i Sirije u Italiju te da je vlasnik tog broda bio i u najmu broda “Sovereign M”, kojega su prije dvije godine ispred libijske obale zaustavili pripadnici jedne od libijskih milicija. Svih šest članova posade Libijci su zatvorili i optužili za krijumčarenje nafte, a na njemu je bio  i naš splitski pomorac u svojstvu prvoga časnika palube, pojasnio je Perić.

Podsjetimo, pomorac Ivan Furčić u libijskom je zatvoru već dvije godine, a problem je specifična politička situacija u Libiji zbog koje uhićena posada broda još nije izvedena pred sud.

Pomorci Nikola Tolja i Ernest Pekar su od lipnja prošle godine u zatvoru u Cadizu u Španjolskoj, a nedavno ih je posjetio inspektor Romano Perić te se skoro očekuje njihov izlazak pred sud.

Hoće li ova veza značiti nešto u procesu oslobađanja naših pomoraca tek će se vidjeti, tvrde u Sindikatu pomoraca Hrvatske.

R.I.