Supetar ispred drugih: Gradnja modernog vatrogasnog doma i nabavka novih vozila

SUPETAR – Dok neki ništa nisu naučili od lanjske katastrofalne sezone požara, Supetar planira graditi moderan, multifunkcionalni Vatrogasni dom, vrijedan dva milijuna eura, a sredstva za ovaj brački megaprojekt pokušat će se dobiti iz europskih fondova. Grad u posljednjih nekoliko godina znatno ulaže u zaštitu od požara, povećana su izdvajanja za vatrogasce sa 630 tisuća na više od milijun kuna u proračunu za 2018. godinu, a trenutno je u postupku nabavka novog vatrogasnog vozila klase A.

“Supetru je potreban moderan vatrogasni dom”

Vatrogastvo na ovom otoku ima dugu tradiciju, a koliko su ovi hrabri ljudi potrebni vidjelo se i prošloga ljeta kada su požari ponovno poharali polovicu Dalmacije, a na požarištima izvan otoka nerijetko su se našli i vatrogasci DVD Supetar. Same gradske vlasti posljednjih godina znatno ulažu u vatrogasce, no sve više je očita neadekvatnost prostora ispod nogometnog igrališta u kojem sad borave, otkriva gradonačelnica Supetra Ivana Marković portalu Dalmacija danas.

Photo: Facebook/Wikipedia

-Svakog ljeta vidimo koliko nam znače gasitelji, a sjećamo se kako su državni dužnosnici slavili gasitelje i prošlog ljeta, no veliki dio tih obećanja, ostao je samo na tome. Međutim, mi u Gradu Supetru ne posustajemo, te smo došli na ideju da se u Supetru podigne moderan Vatrogasni dom i to na lokaciji ‘Žedno drage’ – najavljuje gradonačelnica.

Očito je, kako kaže, da je sadašnji prostor, garaža ispod tribina nogometnog igrališta, neprikladna za pravilno čuvanje vatrogasnih vozila i tehnike kojom vatrogasna postrojba dobrovoljnog društva raspolaže, a uz to riječ je o prostoru koji nije u vlasništvu grada i samo je pitanje vremena kad će se iz njega trebati iseliti.

-Izgradnjom vatrogasnog doma riješili bi nekoliko problema odjednom, povećali preventivu i ostvarili sigurnost naših stanovnika. Konačan cilj nije samo stvaranje neophodnih uvjeta za operativno i protupožarno djelovanje naših vatrogasaca već i njegova implementacija u cjelokupni društveni i gospodarski dio života Supetra, Postira, Sutivana i Nerežišća pa i našeg otoka u cjelini kako bi na kraju postao ne samo mjesto za obuku i educiranje novih vatrogasaca već i kao mjesto okupljanja našeg puka a posebice mladih. – navodi gradonačelnica.

Photo: Grad Supetar

“U slučaju katastrofe dom bi poslužio kao zapovjedni i informacijski centar zaštite cijelog otoka”

Uz to, poučeni negativnim iskustvima prirodnih katastrofa u našoj zemlji poput poplava u Gunji 2014. a posebice recentnih katastrofalnih požara u Dalmaciji prošle godine (u gašenju onog najvećeg kod Splita sudjelovali su i naši vatrogasci) valja istaknuti kako bi ovakav multifunkcionalni objekt iako namijenjen prvenstveno vatrogascima i vatrogasnoj djelatnosti kao operativno i obučno središte u slučaju takvih ugroza bio zapovjedni i informacijski centar zaštite cijelog otoka iz kojeg bi se upravljalo i koordiniralo svim operacijama zaštite i spašavanja a dio njegove infrastrukture po potrebi mogle bi koristiti i ostale žurne i spasilačke službe, Crveni križ, GSS, civilna zaštita…

Photo: Facebook / Vatrogasci Supetar

-Dom bi u slučaju takvih izvanrednih događanja bio i centralna točka evakuacije stanovništa, distribucijski centar humanitarne pomoći, pitke vode, hrane, lijekova i sl. Ništa slično na Braču do sada ne postoji a ako se zna da je riječ o najvećem srednjodalmatinskom otoku površine od gotovo 400 četvornih kilometara, otoku na kojem živi preko 13 tisuća ljudi, otoku čije je gospodarstvo gotovo u potpunosti ovisno o turizmu i kojeg tijekom godine posjeti četvrt milijuna turista onda je itekako očito kolika je važnost izgradnje takvog doma – kaže gradonačelnica Marković.

Dalmacija danas