Lošinj postaje središte proizvodnje sustava obrade balastnih voda

Photo: Morski.hr

MALI LOŠINJ – Predstavnici Lošinjske plovidbe – brodogradilišta i norveške tvrtke Optimarina, koja proizvodi uređaje za obradu balastnih voda, potpisali su u ponedjeljak ugovor o suradnji kojim će lošinjsko brodogradilište postati Optimarinova baza za kvarnersko područje.

Ugovor su potpisali direktor Lošinjske plovidbe – brodogradilišta Anton Saganić i predstavnik Optimarina Tore Andersen. Saganić je tom prigodom rekao da je suradnja logična i da će od nje imati koristit obje tvrtke budući da je ugradnja sustava za obradu balastnih voda obvezatna za sve brodove koji ulaze u međunarodne vode, piše Seebiz.

Photo: Boris Kačan

Dodao je da se lošinjsko brodogradilište bavi isključivo remontom brodova te da je jedno od vodećih na Jadranu. Zbog ograničenog doka, u brodogradilištu se obavljaju remonti brodova dugačkih do 150 metara. U njemu je zaposleno oko 100 radnika, a povremeno radi još 50-ak kooperanata.

Predstavnik Optimarina Tore Andersen rekao je da je ta tvrtka prva, još 2000. godine, isporučila komercijalni sustav za obradu balastnih voda na putničkom brodu »Regal Princes«.

Kupci Optimarina su brodovlasnici i operatori kao što su Saga Shipholding, Evergreen, Gulfmark i nizozemska ratna mornarica.

Sada je Optimarin vodeći na tržištu, s primljenim narudžbama za više od 450 sustava za obradu balastnih voda, od kojih je oko 100 naknadno ugrađeno na brodove, rekao je Andersen.

Seebiz