PLOČE: Građani sagradili obalu i održavaju je, a vez plaćaju Dubrovniku!

Foto: Morski HR

PLOČE – Šok i ogorčenje, prve su reakcije brojnih Pločana nakon što su dobili ugovore o korištenju komunalnoga veza u luci Ploče–Mala Pošta, koje im je poslala Lučka uprava Dubrovačko – neretvanske županije. Nekoliko je razloga njihovog neraspoloženja, ali najviše ih ljute kriteriji za kategorizaciju luka i visina pristojbe za vez, koja se plaća za plovila na komunalnom i nautičkom dijelu luke prema nedjeljivom dužnom metru plovila, piše Rogotin.hr.

Vlasnici brodica u Pločama pitaju se kako je moguće da su Ploče u istoj kategoriji, prvoj, kao i razvikana i nadaleko poznata turistička i nautička odredišta poput Cavtata ili Slanoga? I ne samo to, provjerom stanja u Splitsko–dalmatinskoj županiji, samo je osam luka u prvoj kategoriji, u drugoj kategoriji su mjesta poput Baške vode, Gradca, Omiša, Splitske, Stobreča i drugih, dok su u trećoj kategoriji, koje u Dubrovačko–neretvanskoj županiji uopće nema, Drvenik, Igrane, Kaštela, Krilo Jesenice itd.

A iz kategorije luke, proizlazi i cijena komunalnog veza, pa je županijska Lučka uprava za Ploče odredila cijenu od 200 kuna po metru dužine plovila. To znači da vlasnik plovila dugačkog npr. pet metara mora platiti godišnji iznos od tisuću kuna. U Pločama ne dvoje da komunalni vez treba plaćati, ali se nikako ne slažu s tako visokom cijenom. Ističu kako su obalu u Pločama gradili lokali mještani, održava je Grad Ploče, a vez moraju plaćati dubrovačkoj Lučkoj upravi. „Ovo je sramota, plaćamo niz dadžbina, a za mnoge stvari koji su nam potrebne moramo se sami snalaziti. Kao da to nije dovoljno, sada su nam odredili i ovako visoku cijenu komunalnog veza“, rekao je Mladen Milošević. Damir Giljević podsjeća da je riva građena samodoprinosom građana osamdesetih godina prošloga stoljeća, te da je ovolika cijena neprihvatljiva, a Željko Krilić ističe kako na tom području nema istezališta, suhog veza, vode, struje, krmenog veza, nego to moraju sami rješavati, kao ni video nadzora, stražarske službe i drugih potrebnih sadržaja.

Photo: Rogotin.hr

Pločani su odlučni u nakani da ishode smanjenje cijene korištenja veza u luci Mala Pošta. Očekuju u tome pomoć Grada Ploča, a ravnatelja Lučke uprave Antuna Banovca pozivaju u Ploče radi dogovora. Najavljuju da će u slučaju potrebe organizirati potpisivanje peticije i prosvjede. Isto tako, jako im je bitno da se naglasi kako ova akcija nema nikakve političke konotacije, te da bi bili zadovoljni kada bi se cijena sa 200 smanjila na sto kuna.

No, s obzirom na stav nadležne Lučke uprave, čini se da već mogu početi s organiziranjem prosvjeda. Županijska Lučka uprava, čije Upravno vijeće, na prijedlog ravnatelja, donosi odluku o kategoirizaciji luke, smatra da „obzirom na uvjete korištenja veza u luci Mala Pošta, pristup sa uređene obale u središtu mjesta Mala Pošta zasigurno zaslužuje biti luka prve kategorije. Luke poput Cavtata i Slanog su također luke prve kategorije i za nautičare privlačnije od luke Mala Pošta, ali zbog postojanja nautičkog veza i dolaska jedrilica, jahti i megajahti uvjeti korištenja komunalnog veza u njima su vjerojatno lošiji od uvjeta u luci Mala Pošta Ploče. Luka Mala Pošta je sigurna luka u kojoj se bez problema plovila mogu držati tijekom cijele godine i besmisleno je kategorizaciju komunalnog dijela luke miješati s kategorizacijom dijela luke rezerviranog za nautička plovila, uostalom u luci Mala Pošta niti ne postoji dio obale rezerviran za nautička plovila“.

U daljnjem odgovoru na naš upit, iz županijske Lučke uprave, čije Upravno vijeće određuje i visinu lučkih pristojbi, među ostalim ističu da je naknada za korištenje veza u luci Mala Pošta trenutačno 200 kuna po nedjeljivoim metru dužnom preko svega godišnje, dok se 180 kuna plaća korištenje veza na neuređenom dijelu, s tim da umirovljenici i invalidi imaju 50 posto popusta. “Plan nam je, zajedno s Gradom, poboljšati uvjete izgradnjom sidrenog sustava, izgradnjiom obalnog zida na dijelu obale gdje ne postoji, sanacijom dijela obalnog zida na prostoru od hotela Bebić prema jugu i jugozapadu, te eventualnim postavljanjem pontona ili mula kojim bi se povećao broj vezova“, poručili su iz Lučke uprave.