UPOZORENJE: Bura upalila crveni alarm za Kvarner i Primorje

Photo: Daniel Pavlinović

RIJEKA/SENJ – Vrlo jaka i olujna bura razlog je paljenja crvenog upozorenja Meteoalarma za Primorje i Kvarner te Velebitski kanal. Najjači udari vjetra bit će i do 150 kilometara na sat.

“Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, stoji u upozorenju Meteoalarma.

Photo: Meteoalarm

Za područje Like, Gorskog Kotara i središnje Hrvatske na snazi je narančasto upozorenje meteoalarma zbog velikih količina snijega koje padaju na tom području. Očekuje se da će pasti između 10 i 40 centimetara novog snijega.

“Budite spremni na rasprostranjenu gustu maglu. Moguć je prekid rada zračnih, pomorskih i riječnih luka. Opasni uvjeti za vožnju na cestama i u pomorskom, zračnom i željezničkom prometu, a putovanje će potrajati dulje od uobičajenog”, upozorava Meteoalarm.

STIŽE LEDENI VAL – Evo detalja i prognoza što nas možda čeka

Photo: Youtube/Screenshot

Izuzetno teška situacija u prometu

U prekidu su:

 • katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj- Cres-Rijeka, Ubli Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa- Bol-Split, Split-Hvar-Korčula,
 • brodska linija: Mali Lošinj-Unije-Susak,
 • trajektna linija: Lopar-Valbiska i Prizna-Žigljen.

Trajekt na liniji Brestova-Porozina ne prevozi autobuse i teretna vozila iznad 3 tone nosivosti.

Katamaranska linija Vis – Split se uspostavlja od 07:00 iz Visa.

Photo: Morski.hr

Ceste blokirane

Zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Dalmaciji, i obrnuto, izvještava HAK.

Mole vozače kamiona s prikolicom i tegljača s poluprikolicom da ne kreću na put u smjeru Rijeke i Dalmacije, i obrnuto u smjeru unutrašnjosti zbog zabrane prometovanja, loših vremenskih prilika i punih odmorišta.

Zbog olujnog vjetra za sav su promet zatvorene:

 • autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostale skupine vozila, osim kamiona s prikolicom i tegljača s poluprikolicom, je autocesta A1 čvor Sveti Rok-Gračac (DC50)-Obrovac (DC27)-Karin (DC27)-Benkovac, i obrnuto),
 • DC1 Udbina-Klapavice-Gračac-Knin (zbog snijega i jakog vjetra),
 • Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene,
 • državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54).

  Photo: Morski.hr

Samo za osobna vozila otvorene su:

 • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Čavle-Kikovica te Kikovica Delnice,
 • autocesta A7 Draga-Šmrika,
 • riječka obilaznica čvor Orehovica-čvor Škurinje,
 • Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Senja,
 • DC25 Gospić-Karlobag (DC8);
 • Paški most.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II skupina).

Zbog oštećenja bukobrana za sav promet zatvorena je dionica ceste A7 između čvorova Šmrika i Hreljin u smjeru Rijeke.

I.B.