SAJAM NAUTIKE: Podmornica James Bonda traži sponzore za obnovu

ZAGREB – Podvodni arheolog i instruktor ronjenja iz Zagreba, koji je pod morem više od 30 godina Krunoslav Zubčić na Zagrebački velesajam doveo je preko tonu tešku malu istraživačku podmornicu, pravu atrakciju za posjetitelje.

Photo: Morski.hr

Bez dekompresije i s efektivnim radom 10-ak puta dulje od ronioca

Englesku podmornicu iz Nizozemske kupio je, kaže iz hobija, no za njenu potpunu funkcionalnost i obnovu potreban je ozbiljan novac zbog čega traži pokrovitelje.

Podmornica ima dvije mehaničke ruke koje mogu obaviti dosta zahtjevne podmorske poslove do 600 m dubine. Jedna od njenih prednosti je i da pilot podmornice može bez izlaska na površinu raditi čak 8 sati, dok ronioci koji zasad na Jadranu jedini obavljaju takve podmorske radove, teško mogu posao raditi dulje od jednog sata. Ronioc najveći dio svog boravka u moru provodi u dekompresiji, što u ovakvoj podmornici nije slučaj.

Photo: Morski.hr

Korištena je do sad za radove na postavljanju vjetroelektrana na moru te naftnim i plinskim poljima. Naime 80-ih godina prošlog stoljeća u Sjevernom moru se dogodila ekspanzija istraživačkih radova za nove bušotine i cijela serija ovih podmornica naručena je od britanske Vlade. U to vrijeme ova podmornica-robot je bila čudo tehnologije, a danas su rijetke preostale u funkcionalnom stanju.

Rekao bih da je moj potez kupnje ovakve podmornice više ljubav nego rizik, jer je 35% Hrvatske more, a ako uključimo gospodarski pojas, i puno više, imamo 5000 km obale, pa mislim da nam je potrebno jedno ovakvo plovilo.

Photo: Morski.hr

Obnova će koštati 50-100 tisuća eura

Sad tražimo sponzore, pokrovitelje i volontere za obnovu i modernizaciju elektronike i mehanizacije iz 80-ih godina. Ovisno o opremi koju bi ugradili, modernizacija bi koštala 50-100 tisuća eura, ali njena ukupna vrijednost će tad narasti na milijun. Ne mora nužno jedan subjekt obnoviti sve ili platiti novcem, možda netko može nešto donirati, a drugi pak nešto obaviti u radovima, ali sam siguran da interesa za ovakvo što ima, pogotovo jer na Jadranu nema konkurenciju.

Arheologija, geologija mora, istraživački radovi – cijeli je niz podmorskih djelatnosti koje je u stanju izvršiti ova „Yellow submarine“, a za nju se veže i jedna legenda. Naime prema Krunoslavovim riječima, ova je podmornica jedna od igračaka Jamesa Bonda. Konkretno, za film „For Your Eyes Only“, u kojoj je glavnu ulogu ostvario Roger Moore.

D.G.