Inicijativa “Spasimo Biševo od betoniranja” upozorava na devastaciju otoka!

Photo: Inicijativa "Spasimo Biševo"/Facebook

BIŠEVO – Potaknuti recentnom devastacijom kulturnih dobara na arheološkom lokalitetu Poje na otoku Biševu te općenitom pretjeranom eksploatacijom kulturnopovijesnih i prirodnih resursa otoka u svrhu masovnog turizma, pokrećemo peticiju inicijative “Spasimo Biševo“, poručuju na svojoj Facebook stranici.

Ciljevi inicijative su prikladna valorizacija sveobuhvatne baštine pučinskog otoka Biševa te upravljanje kulturnopovijesnim i prirodnim resursima otoka kroz primjenu strategije održivog razvoja. Kako je biševski krajobraz jedan od zadnjih primjera sačuvanog srednjovjekovnog ruralnog kulturnog krajolika, zalažemo se za sveobuhvatnu zaštitu krajobrazne cjeline otoka, a sukladno Strategiji očuvanja, zaštite i održivog gospodarskog korištenja kulturne baštine RH.

Povijesni kulturni krajolik otoka Biševa nastao u međuodnosu čovjeka i prirode uvjetovan je pučinskim smještajem te odražava tradicionalne prostorne odnose koji ilustriraju povijesni razvitak lokalne zajednice. Također, s obzirom na golemi arheološki potencijal Biševa kontinuirano naseljenog od antike, strategija održivog razvoja otoka bi, između ostalog, trebala predvidjeti i upravljanje otočkom kulturnopovijesnom baštinom formiranjem arheološkog parka na mjestu samostana i crkve sv. Silvestra.

https://www.facebook.com/spasimobisevo/photos/a.151836608866963.1073741829.148670099183614/151837332200224/?type=3&theater

U konačnici, cilj inicijative je i informiranje javnosti o nagloj degradaciji kulturnih i prirodnih dobara otoka Biševa slijedom nasrtaja masovnog turizma. Arheološki lokalitet Poje markiran benediktinskom crkvom 11. st. odnedavna je devastiran bespravnom izgradnjom dok su u pripremi dvojbeni projekti lokalne zajednice koji se baziraju isključivo na temi Modre Špilje koja se besramno eksploatira te se u pitanje dovode i njena spomenička svojstva.

Ovom inicijativom želimo potaknuti uspostavu ravnoteže između sve učestalijih planiranih javnih i privatnih aktivnosti s kulturnopovijesnim i prirodnim vrijednostima otoka, a radi postizanja održivog korištenja njegove kulturne i prirodne baštine.

Kulturnopovijesna, arheološka, etnološka i prirodna baština otoka Biševa zajednička su baština čovječanstva stoga vas pozivamo da potpišete peticiju i time date svoj doprinos očuvanju pučinskog bisera, otoka Biševa, poručuju iz inicijative koja je već upozoravala na ovaj problem (o čemu je portal Morski.hr već pisao), no čini se, bez značajnijih rezultata.

PETICIJOM PROTIV BETONIZACIJE BIŠEVA: “Tražimo od Konzervatorskog odjela u Splitu da izađe na teren i zaštiti lokalitet”

D.G.