Split ništa ne prepušta slučaju: Objavili 10 savjeta građanima za ponašanje u zimskim uvjetima

Photo: Youtube/Screenshot

SPLIT – Za razliku od potpune nepripremljenosti i aljkavosti gradskih službi za vrijeme posljednjeg jačeg snijega 2012. godine, ovaj put Grad Split ne prepušta ništa slučaju. Nadolazeće zahlađenje žele dočekati spremni pa su nakon niza sastanaka sa službama napisali i objavili 10 preporuka građanima za ponašanje u slučaju ekstremne zime, snijega i leda. 

Photo: Grad Split

1. Redovito se preko medija informirajte o najnovijim vremenskim uvjetima i pratite obavijesti žurnih službi.

2. Ako već niste, zaštitite vodomjere, vodovodne instalacije, hidrantske priključke i slavine koji su izloženi hladnoći, nalaze se izvan objekta ili u negrijanim objektima (vikendice, garaže, konobe i slično).

3. U negrijanim prostorijama ispustite vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili grijača vode i sustava centralnog grijanja koji nisu u funkciji.

4. Osigurajte dovoljne količine hrane, lijekova, energenata i osnovnih životnih potrepština, posebno za djecu te bolesne, stare i nemoćne.

5. U slučaju snijega, preuzmite svoje obaveza prema Odluci o komunalnom redu (VI. UKLANJANJE SNIJEGA I LEDA Članak 82. i Članak 83.) po kojoj ste kao vlasnici i korisnici stanova odgovorni za uklanjanje snijega i leda s pločnika uz zgrade, te za uklanjanje snijega i leda s krovova zgrada i objekata.

6. Ako snijeg ne možete očistiti, posipajte ga sipinom.

7. Koristite obuću s gumenim hrapavim potplatom.

8. Oprezno hodajte uz zgrade ili ispod drveća jer s njih može pasti snijeg ili led.

9. U slučaju snijega ne koristite vozila bez zimske opreme, a u slučaju leda na kolnicima ne koristite vozila uopće.

10. Poštujte upozorenja, zabrane i obavijesti nadležnih službi u prometu.

A evo podsjetnika kako je to izgledalo 2012. godine.

D.G.