ČUDO ŽIVOTA: Izlijeganje hobotnice prvi put snimljeno videom

Photo: Youtube/Screenshot

VIRGINIA BEACH – Čudesan događaj izlijeganja hobotnice prvi put su na videu zabilježili djelatici Znanstvenog središta za oceanografiju Virginia Aquarium & Marine u američkom gradu Virginia Beach. Nevjerojatan videozapis je na društvenim medijima pregledan više od milijun puta. 

Malena hobotnica odmah po izlijeganju iz jajeta mijenja boju od prozirno bijele do smeđe, a znanstvenici pojašnjavaju kako to nije ni čudno jer je dolazak na ovaj svijet stresan događaj. Nakon izlijeganja, stres rođenja može uzrokovati aktivaciju kromatofora, posebno obojenih stanica koje pod utjecajem živčanoga sustava mogu mijenjati oblik – sužavati se i širiti i time uzrokovati promjenu boje kože.
– Naš tim vjeruje kako je stres  povezan s neposrednim instinktom za preživljavanje, pojasnio je voditelj odnosa s javnošću Virginia Aquariuma, Matthew Klepeisz.
Photo: Pixabay

Kamuflaža je prirodno ponašanje hobotnica koje koristi kako bi zavarala niz grabežljivaca, a u Jadranu su najčešći ugor, dupin ili morski pas. Osim mijenjanja boje, za preživljavanje koristi svoju brzinu, ali i fleksibilnost, odnosno mogućnost zavlačenja u najmanje rupe. U kombinaciji s navedenim metodama, za hobotnicu je najučinkovitije izbacivanje oblaka crnila koje istovremeno ispušta i supstancu koja umrtvljuje osjetilo njuha predatoru tako da je on više neće biti u stanju pronaći.

Dodajmo ovome kako u prirodi ženke hobotnice najčešće ugibaju, iscrpljenje nakon izlijeganja potomstva. Ovaj put priča ima sretan kraj kako za mališane, tako i za majku koja se oporavalja.

I.B.