Pronađena uginula želva koja je prethodno označena

Foto: Pixabay

POSEDARJE – Zadarski županijski centar 112 u nedjelju je zaprimio dojavu o pronalasku uginule glavate želve oznake HR 196, na obali Novigradskog mora, kod crkve Sv. duh u Posedarju. Ovlašteni veterinar zbrinut će lešinu te o tome obavijestiti Hrvatsku agenciju za okoliš i prirodu. 

Ponašanje želvi još uvijek je donekle zagonetka. Poznato je kako dolaskom zime i padom temperature mora, mlade kornjače napuštaju sjeverni Jadran, ali nije poznato do kraja kuda idu. Upravo zbog toga je tijekom projekta NETCE tim hrvatsko-slovenskih znanstvenika satelitskim odašijačima označio 10 jedinki 2014. godine, kako bi se pratilo njihovo kretanje i ponašanje.

Photo: Greenpeace

U Hrvatskoj sve vrste morskih kornjača zaštićene zakonom

Samo oko jedan posto izlegnutih kornjača doseći će spolnu zrelost. Uz ribolov kao jednu od prijetnji, veliki broj morskih kornjača svake godine ugiba od gutanja plastičnih vrećica, boca i ostalog otpada koji se baca u more. Plutajuće plastične vrećice izgledaju poput meduza koje su plijen mnogih morskih kornjača. Razvoj turizma također je utjecao na mjesta gniježđenja: svjetlosno i zvučno onečišćenje zastrašuju odrasle i dezorijentiraju mlade kornjače. Prema podacima Plavog svijeta, procjenjuje se da se pridnenim koćama u Jadranskom moru svake godine ulovi preko 5.000 morskih kornjača.