Smrzlo se more kod Nina: “Ribu smo grabljama hvatali!”

Photo: Pixabay/Marin Sipina

NIN – Neobična pojava u kojoj se poklopi da more smrzne, a u njemu ima ribe dogodila se danas u Ninskoj laguni. Velika površina plitkog mora pogoduje ciplima, ali im se zato životna okolina u uvjetima poput današnjih pretvara u sudbonosnu klopku. Ribar Marin Sipina iz Nina kaže kako danas nije trebao ni ići na pučinu nego samo ponijeti kantu, osti i grablje!

Photo: Marin Sipina

Snijeg je nekako zaobišao Zadar, Nin i bližu okolicu, ali hladnoća zato nije. More se zbog saliniteta smrzava kad mu temperatura padne na -2 °C. Nije prvi put da se more smrzlo u Zadarskoj županiji. Još 2012. godine u Posedarju je izbacilo na tone ribe, a slično se dogodilo i na Pagu.

Photo: Marin Sipina

Tada je pomoru ribe kumovala orkanska bura koja je digla pijesak, pa riba s dna ne može disati. Da se ne bi ugušila, spas traži na površini, gdje se smrzne ili je more izbaci.

– Znalo se ovo događati i prije – kaže naš sugovornik i dodaje – ima di koja sipa, ugor i cipal, a ja san samo ciple vadija, već je bija mrak skoro pa san žurija doma. Prijatelj je jutros doma donija i 20 kg ribe – zaključuje Sipina.

Zrak se u Ninu trenutno hladi na -3 °C, a kako prognoza stoji, za “polarni” ribolov u Ninu, bit će vremena još u srijedu i četvrtak!

D.G.