3 min. čitanja

Morski.hr u borbi s velikima: Tanjug lažirao vijest, a portal 100 posto prepisao i potpisao sebe

Morski.hr u borbi s velikima: Tanjug lažirao vijest, a portal 100 posto prepisao i potpisao sebe
Photo: Screenshot

Srpski gigant Tanjug: “Hrvati se zbog studeni bore s vukovima”- Zaboravljaju da je to bilo 1929. Hrvatski gigant iz sustava Hanza media: “Nevjerojatan gaf Srba koji će ući u antologiju!” Pritom novinar naglašava da je njegova redakcija izvukla stare novinske izvještaje o najhladnijoj zimi 20. stoljeća. Stvarnost: Vijest o zimi iz 1929. napisali su novinari portala Morski.hr a gaf su napravila dva medijska giganta s puno više novca i mogućnosti za istraživačko novinarstvo!

U namjeri da čitatelje primirimo u bombastičnim najavama velike studeni, objavili smo tekst o zimi stoljeća iz 1929. godine. U jednom dijelu teksta pisalo je kako se u zadarskom zaleđu spuštaju zvijeri među kuće i narod vodi očajnu bitku za preživljavanje s vukovima.

Nekad cijenjena jugoslavenska, a danas samo srpska novinska agencija Tanjug objavljuje „Dalmacija je odsečena, a ljudi se, prema izveštajima hrvatskih medija za hranu bore s vukovima.” U našem tekstu radilo se, podsjećamo, o 1929. godini. Ipak, to nisu mogli znati ako nisu pročitali tekst, jer u promo-najavi na Facebook profilu našeg portala napisali smo „Dalmacija je dva mjeseca bila prometno izolirana. Na pazaru u Splitu je bilo gotovo 20 puta manje hrane. Debeli sloj snijega u Šibeniku je postao led, a u zadarskom zaleđu stanovnici su se za hranu borili s vukovima! Temperature su bile debelo ispod onog što danas mediji nazivaju ‘polarnom zimom“.

Photo: Screenshot
Photo: Screenshot

Cilj je bio, ponavljamo, umiriti čitatelje i dati im zanimljivo i edukativno štivo.

Trebalo je samo pročitati

Istovremeno, jedan drugi medijski mastodont, ovaj put iz Hrvatske, brže bolje ruga se srpskim kolegama, pa tako novinar s portala 100 posto osim što piše kako su zimu iz 1929. istražili sami i navede kopirani tekst s našeg portala, na kraju teksta znakovito zaključi: „No, netko tko je u agenciji, očito na brzinu, pisao izvještaj o vremenskim prilikama u zemljama bivše Jugoslavije očito se nije potrudio pročitati tekst, pa je nastala ova urnebesna zabuna. Ili je, pak, stvarno povjerovao da je riječ o nečemu što se događa u Hrvatskoj u 21. stoljeću?“, kaže diplomirani novinar dva cijenjena hrvatska medija i ostane živ.

Photo: Screenshot

Kićenje tuđim perjem – Žutilo u kojem Morski.hr odbija sudjelovati

Zasigurno nećemo  nikome dozvoliti da se kiti perjem (danas rijetke vrste) istraživačkih novinara portala Morski.hr koji su mukotrpno istraživali i kopali po privatnim i javnim arhivima da bi čitateljima predstavili edukativno štivo kojeg u medijima nedostaje i upravo odmak od senzacionalizma, „žutog“ i „nabrzinu“ novinarstva bez valjane provjere informacija s ciljem kvantitete, a ne kvalitete.

Morski.hr je čitan portal upravo stoga jer je dosljedan izostanku politike i novinarskog žutila.

Photo: Screenshot

Redakcija želi ostati dostojanstvena s rukom suradnje prema drugima koji vole more i slično razmišljaju. U duhu dobre vjere, portalu 100 posto želimo puno uspjeha, a ako niste, pročitajte  originalan tekst o Zimi stoljeća, 1929. godine!

Hrvatsko-srpskim medijskim gigantima hvala na reklami koju će nam dati u demantiranju lažno napisanih i lažno prepisanih vijesti i naravno – hvala što čitate Morski.hr!

J.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.