Hoće li kamenica iz Malog Stona uskoro dobiti zaštitu EU izvornosti?

Photo: Pixabay

STON – Članovi udruge “Stonski školjkari Ston” nalaze se, može se slobodno reći, pred povijesnim uspjehom: dobivanje europske oznake kvalitete proizvoda putem oznake zaštićene izvornosti. Ministarstvo poljoprivrede RH je upravo na svojoj internetskoj stranici objavilo specifikaciju malostonskih kamenica, što je preduvjet davanja nacionalne oznake izvornosti kvalitete.

– Da bi odradili ovaj prvi korak angažirali smo stručnjaka za marikulturu dr. sc. Valtera Kožula koji je izradio specifikaciju koju smo poslali zasebnom Odjelu za oznaku kvalitete hrane pri Ministarstvu poljoprivrede RH. Dali su nam neke primjedbe na temelju kojih smo već korigirali sve što treba te je specifikacija usuglašena s Ministarstvom poljoprivrede RH i upravo objavljena na webu tog ministarstva. Ujedno je u Narodnim novinama objavljeno da je specifikacija gotova, te već teče zakonski rok od dva mjeseca za ulaganje mogućih prigovara, piše Slobodna Dalmacija.

Photo: Pixabay

Iskreno: ne očekujemo ih jer smo glede proizvodnje jedna od najuređenijih hrvatskih udruga, čijih 39 članova odnosno proizvođača tržištu daju 92 posto ukupne proizvodnje malostonskih kamenica. Mogu se žaliti samo proizvođači izvan udruge školjkara, što jer, realno, teško očekivati – kaže donedavni predsjednik udruge “Stonski školjkari Ston” i član Izvršnog odbora udruge Vedran Kunica koji je odlučan dovesti taj projekt do kraja.

Ministarstvo bi za dva mjeseca trebalo izdati rješenje o zaštiti kvalitete malostonske kamenice na nacionalnoj razini, nakon čega Udruga školjkara i nadležno Ministarstvo svu dokumentaciju zajednički prosljeđuju Europskoj komisiji u Bruxelles. Školjkari očekuju da bi u Bruxellesu svemoglo biti riješeno za godinu dana te da će se željena oznaka kvalitete i zaštite izvornosti malostonske kamenice na razini Europske unije izdati na proljeće iduće godine. Tako će malostonska kamenica (Ostrea edulis) biti prva plosnata europska kamenica iz uzgoja koja je zaštićena oznakom kvalitete.

Ahmet Kalajdžić, Slobodna Dalmacija