STROGE KAZNE: Talijanskim lopovima 60 tisuća kuna zbog izlova u hrvatskom moru!

Photo: Youtube/Screenshot

UMAG – Šest je talijanskih ribara iz Chioggie koje je hrvatska policija uhvatila u ilegalnom izlovu ribe umaškog akvatorija kažnjeni s ukupnim iznosom od 60-ak tisuća kuna za počinjene prekršaje, štetu, kao i troškove suđenja i policijske intervencije. 

Krivolov u hrvatskom teritorijalnom moru za talijanske ribare postao je kao krađa trešanja u susjedovom dvorištu, pa je možda epitet “strogih kazni” primjereniji hrvatskom nego talijanskom standardu. Jesu li prošli dobro, vidjet ćemo po tome koliko će proći vremena do sljedeće intervencije hrvatskih graničnih službi.

Zapovjednik talijanske ribarice Vega platit će više o polovice kazne, jer su baš svi članovi posade svalili krivnju na njega zbog njegove odluke o određivanju lokacije ribarenja. Sud je zaplijenio ribarski alat i 17 kg listova i školjki – jakobovih kapica. Ni posada nije prošla “lišo”, pa je svaki platio dodatnih 4.000 kuna.

TALIJANI ĆE RAČUNATI OVAKO:

60.000 kn ribarici

12.000 kn zapovjedniku

11.420 kn zapovjedniku

8.000 kn zapovjedniku

6.000 kn ribarici

4.000 kn svakom članu posade

600 kn svakom članu posade

Ukupna kazna

Naknada za ilegalan ulov

Šteta zbog ulova ribe

Ilegalan ulazak u Republiku Hrvatsku

Trošak intervencije policije

Pojedinačna kazna

Trošak sudskog postupka

Photo: Morski.hr

Hrvatska policija sve je aktivnija po nemirnom moru, jer talijanske skupine lopova drže kako mogu neopaženo proći kad se digne mora više od 2 do 3. Ipak, nisu računali na opremljenost hrvatskih graničnih službi koje, na veselje svojih sugrađana, rade svoj posao – hvataju i kažnjavaju počinitelje.

Photo: Youtube/Screenshot

S obzirom da su se u teškim prekršajima nekad plijenili talijanski ribarski brodovi, ako smijemo sugerirati – može to i danas strože!

D.G.