Snijeg, izgleda, nigdje tako ne pada kao u Dalmaciji

Photo: Boris Kačan

ŠIBENIK – Smrzlo se nebo i zemlja, ispražnjavali se dućani s prehrambenim artiklima, strah u kostima kao da se spušta armagedon. U tih par riječi može se opisati gotovo svaki minus u temperaturi i snijeg koji padne u Dalmaciji. Čuđenje snijegu i minusima ne prestaje “since 1929.”, kad je zabilježena najžešća zima 20. stoljeća, o čemu smo već pisali

Iako snijega ima u Istri, Italiji i ostatku Mediterana, ovaj dalmatinski je nekako poseban. Istina, neredovito padne da bi se od njega mogla skupiti poštena gruda, a kamoli sazidati snjegović, rijetko se pamte i eskimski građevinski radovi od ledenih blokova, no ipak svaki snijeg donosi najave slične visokobudžetnim hollywoodskim blockbusterima.

Nije ga palo puno, ali razveselio je najmlađe i one koji su djeca duhom! Pa iako je zabijelilo Palagružu, Lastovo i Mljet, Splićani su se ove godine za razliku od katastrofalne 2012. dobro pripremili za snijeg pa soli i lopata nije nedostajalo, Zadrani su grintali da jedino kod njih nije pao snijeg pa su ga ipak dočekali zadnji, a u Ninu su se ribe zbog leda grabljama hvatale, fotografija tjedna ipak ide u Šibenik!

Odluka gradskih otaca da zaustave nastavu na – 1 °C  s prvim lepršavim lahorima dok se u ličkom Čabru djeca čeliče na – 14 °C i 90 cm snijega i život teče normalno, nasmijao je mnoge. Pa iako su neki zločesto mogli pomisliti da se netko ruga Šibenčanima, to nije istina. U tome leži njihov šarm i način života koji je različit onom kontinentalnom. Jedni plaču, dok drugi znaju čemu služi sol i lopata.

Iako je bilo teško odabrati fotografiju tjedna, od svih snježnih bajki, ipak je ovotjedni izbor Borisa Kačana pao na onu – šibensku!

D.G.