Fenomen četvrtastih valova – Jedna od najopasnijih pojava na moru

ÎLE DE RÉ – Mnogo je prirodnih fenomena kojima se divimo, no priroda nas ipak još uvijek može iznenaditi novim i zanimljivom pojavama. Jedna od takvih je i pojava četvrtastih valova koji se pojavljuju kod otoka Île de Ré na zapadnoj obali Francuske. Na tom području more nam priređuje fascinantnu pojavu koja je uistinu čudna i nestvarna.

Otok Île de Ré nalazi se na raskrižju dvaju mora gdje se duboko ispod morske površine susreću dva različita uzorka vala koji putuju pod kosim kutovima. Kada oni putuju dulje vrijeme formiraju se veliki kvadratni oblici na površini, stvarajući pojavu križanja mora, piše Pomorac.net.

Photo: Youtube/Screenshot

Upravo su oni razlog što turisti vole to mjesto. Iako nisu lako uočljivi s obale i treba ih gledati iz zraka, posjetitelji Île de Ré odlaze na svjetionik jer upravo je on savršeno mjesto za promatranje ovog neobičnog fenomena.

Možda izgledaju veličanstveno, no četvrtasti valovi jedan su od najopasnijih pojava.

Photo: Youtube/Screenshot

Noviji valovi koji se stvaraju na površini putuju pod starim kutom i stvaraju promjenjiv, opasan uzorak. Sve dok se stariji valovi ne rasprše morska površina stvara opasnost za nautičare i plivače. Ukoliko se nađete u njihovoj zamci bit će puno teže izaći iz njihove formacije nego što bi trebalo da isplivate iz uzburkanog mora nošeni jakom morskom strujom.

Andrea Zovko, Pomorac.net

Vaš komentar