Plima poplavila šibensku i vodičku rivu

Photo: Facebook/Video/Screenshot

ŠIBENIK/VODICE – Razina mora se i u šibenskom Docu i na vodičkoj rivi podigla toliko da se more prelijeva. Iako Dolac poplavi za svake jače kiše, ovog puta jedan od uzroka ekstremnog podizanja razine mora je vjetar, nizak tlak i pun mjesec koji su još više pogodovali plimi koja je danas kulminirala, piše ŠibenikIn.

– Cijela je Europa pod megaciklonom pa je tlak od Britanije do Grčke od 985 do 1000hPa. Tendencija tlaka je u porastu, na vodičkom području trenutno 0.4hPa/h. Za sutra se predviđa manji porast tlaka zraka, do kraja dana na 1000hPa. Ovih dana i vjetar koji je promjenljiv igra veliku ulogu u podizanju razine jer more potiskuje prema obali – rekao je Darko Begić iz udruge Šibenik Meteo za Infovodice.

More se i u Vodicama prelijeva preko rive, a u šibenskom Docu to je čest slučaj. Ipak, danas je na izlijevanje mora utjecala i velika plima pa je situacija u Docu još gora.  Podsjetimo, kako najavljuje Željko Dulibić, ravnatelj Županijske lučke uprave u Docu je planirana izgradnja komunalne lučice i to nakon dovršetka Vrnaže.

Plan je u Docu izvući rivu prema moru do pet metara, plombirati postojeću da ispod više ne ulazi more i podići je za 80 centimetara kako bi se spriječilo plavljenje, a sve bi bilo izgrađeno od kamena kako bi se zadržala autentičnost.

ŠibenikIn