‘Brodice Jadrana – poezija u drvu’ Velimira Salamona – Izložba u Šibeniku

Dr. Velimir Salamon / Photo: Tomislav Pavleka

ŠIBENIK – U tvrđavi Sv. Mihovila u Šibeniku od 14. travnja do 15. lipnja moći će se pogledati izložba ‘Brodice Jadrana – poezija u drvu’ Velimira Salamona.

Nikad nije bio službeno zaposlen u brodogradnji, ali dr. Velimir Salamon se uvijek bavio hrvatskom tradicijskom brodogradnjom. Glavni je projektant komiških gajeta falkuša, jadranske bracere i omiške sagitte, te raznih drugih brodova. Radni je vijek proveo u nuklearnoj elektrani Krško, na Fakultetu strojarstva i brodogradnje i na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U HAZU je tajnik Komisije za istraživanje i očuvanje hrvatske tradicijske pomorske baštine. Za svoj rad bio je nagrađen Hrvatskom državnom nagradom „Faust Vrančić“.

“ČOVJEK I BROD” – Snimanje filma o spasitelju tradicijske brodogradnje

Photo: Organizator

–  Ovo je velika poruka svijetu o našoj baštini, o znanju i našoj direktnoj upletenosti u evoluciju mediteranskog bazena. Ovi crteži dokaz su hrvatskog neprekidnog rada , učenja i prisutnosti na moru. Izložbom dokazujemo da nismo slučajno tu gdje jesmo, da vrijedimo kao narod u svjetskom kontekstu, da se na nas treba i može računati.
Prof.dr.Velimir Salamon posvetio je svoj život brodovima na vrlo specifičan način. Svakako bi bilo dobro da obratite posebnu pažnju na ovaj rad i da nas posjetitie te nam pomognete u promociji ove velike izložbe – kazao je jedan od organizatora Tomislav Pavleka.

R.I.