OPET SMEĆE U KORČULI: Ovaj put simbolično ispod hrvatske i europske zastave

Photo: Čitatelj

KORČULA – Dok se ministri Hrvatske, Albanije i Crne Gore tek slažu da su se složili oko velikog problema zagađenja Jadrana, na Korčulu doplutalo novo smeće. Ovaj put i nekako simbolično – ispod europske i hrvatske zastave. U međuvremenu, neki Korčulani se žale na slabiju posjećenost otoka i za „pad turističke popularnoste kristalno čistog otoka u svim svjetskim agecijama“ krive, ni manje – ni više, nego fotografe, novinare i stanovnike koji preko društvenih mreža upozoravaju na problem!

Photo: Čitatelj

„Ministri su razgovarali o mogućem rješenju problema“, „Istražit ćemo mogućnosti rješenja“, „istaknuli su nužnost implementacije“, „dobra suradnja susjednih zemalja“, „potrebno je jačati dobru suradnju“ „redovite aktivnosti u smjeru rješenja“, skraćen je format sadržaja priopćenja hrvatskog Ministarstva zaštite okoliša i energetike čiji se ministar Tomislav Ćorić još prije dva tjedna u Dubrovniku sastao s kolegama iz Albanije i Crne Gore Blendijem Kosijem i Pavlom Radulovićem o mogućem rješenju problema s otpadom koji iz tih zemalja strujama pristiže u Hrvatsku i opasno zagađuje našu obalu, more i podmorje. Ni riječi dakle o trenutnom rješenju, a kamoli ozbiljnijem upozorenju prema zemljama zagađivačima ili diplomatskom pritisku.

S Korčule opet stiže ista slika, ovaj put možda obojama zastavama Hrvatske i Europske unije koje simbolično pokazuju čiji je problem doplutalo smeće. Dok jedni krive Albaniju i susjednu Crnu Goru za većinu doplutalog smeća, čitatelj nam javlja kako je na većini plastične ambalaže koje je registrirao,  hrvatska deklaracija.

Photo: Čitatelj

Ima i onih koji smatraju da treba zasukati rukave, zažmiriti na problem i o njemu ne pričati. Tako jedan stanovnik Korčule drži odgovornima sve one koji na problem upozoravaju. Na Facebook grupi Dnevna doza Korčule piše kako je zbog toga u svim svjetskim agencijama pala „turistička popularnost kristalno čistog otoka“. Ispod se razvila i žućna rasprava, pa dok jedni tvrde da se priča previše globalizira, drugi ne stahuju toliko za prirodu i društvo koliko za vlastiti novčanik, treći se slažu da javno upozoravanje na ovaj problem dovodi do gornjih sastanaka u svrhu rješavanja problema.

Photo: Screenshot/Facebook/Dnevna doza Korčule

I tu se, kako to obično u Hrvatskoj biva, zatvara krug. Rješenje nije doneseno i to je jedina realnost u ovome trenutku. Tko god bio kriv, rješenja neće ni biti bude li se šutjelo jer hrpa obuće i plastične ambalaže i dalje će ostati naplavljena na Korčulu, a ne ispred odgovornih institucija.

D.G.